Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak glumca

Božidar Alić do kraja je bio ponosni nacionalist, često i na štetu svoje umjetničke karijere

03.03.2020.
u 11:30

Ponosno je isticao da je u vrijeme rata bio dragovoljac, a vezu s braniteljskom zajednicom održavao je do kraja

Teško je među hrvatskim umjetnicima zamisliti uvjerenijeg desničara, nacionalista i političkog aktivista od Božidara Alića, glumca i hrvatskog branitelja koji je preminuo nakon teške bolesti u 65. godini.

Božidar Alić ponosno je isticao da je u vrijeme rata bio dragovoljac. U borbenom sektoru imao je 321 dan, a vezu s braniteljskom zajednicom održavao je do kraja, između ostaloga sudjelujući u pobuni branitelja u Savskoj 66, kada je u šatoru organizirao kulturne programe i bodrio prosvjednike.

U izravnom televizijskom prijenosu iz stožera Grabar Kitarović 11. siječnja 2015 pred kamerama HTV- zahvalio je Bogu na izbornoj pobjedi Grabar-Kitarović protiv "udbaške, srbofilske i četničke struje". Od njegove izjave ogradilo se Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, nakon čega je zatražio ispis iz članstva, birajući svoja uvjerenja ispred pripadnosti strukovnoj organizaciji.

U velikom skandalu završio je početkom 2016, kada je na Facebooku objavio snimku svojeg sina Ratimira Maria, na kojoj se jasno vidjelo kako dijete izgovara “Za dom spremni”, dok ga otac dopunjuje komentarom “Hvaljen Isus i Marija”. Na video je reagirala i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, apeliravši na roditelje da svoje političke stavove ne dijele javnosti putem djece.

U jeku saborske rasprave o lustraciji, koju je predvodio njegov prijatelj i saborski zastupnik Glasnović, te nakon glasnih traženja kulturnjaka da se smijeni ministar Hasanbegović kojeg je Alić podržavao, u crnoj halji s hrvatskim grbom na Markovu trgu izveo je svoju monodramu „Bez lustracije nema Kroacije“.

Predstava je trebala biti premijerno prikazana 8. listopada 2016. u KD Lisinski, za što je Grad Zagreb Aliću odobrio tri besplatna termina, ali je otkazana nakon što je utvrđeno da se na početku predstave publiku pozdravlja sa „Za dom spremni“ te iznosi stav da je mirna reintegracija najveća pogreška Franje Tuđmana.

Alića to nije obeshrabrilo u gerilskom umjetničkom djelovanju: Već 2018. godine predstavio je i monodramu „Ja, Slobodan Praljak“ u suradnji sa Slobodanom Prosperovom Novakom, odajući počast hrvatskom generalu koji se ubio nakon što je osuđen za ratni zločin.

S Jakovom Sedlarom 2016. godine snimio je i film “Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša” prema scenariju Hrvoja Hitreca.

Zadnjih godina ogradio se i od političara koje je ranije podržavao, razočaran stavovima koje je smatrao kompromisnima. Na  Facebooku se, primjerice, obrušio na predsjednicu i premijera jer su javno osudili ustaški režim i zločine počinjene u NDH.

„Zaboravite na drugi mandat, gospođo predsjednice, počinili ste političko samoubojstvo pljunuvši na hrvatske grobove i malobrojne živuće Hrvate svojim ljigavim istupom… Ne vjerujem ni Vama, ni mutavcu od premijera koji je došao niotkuda i otići će kao i vi… Oboje ste politički mrtvaci”, napisao je tada Alić, koji je do kraja ostao uvjereni branitelj svojih stavova, često i na štetu vlastite umjetničke karijere.

Ključne riječi

Komentara 46

KU
Kultura
11:56 03.03.2020.

Pokoj mu dusi bio je cestit Hrvat koji je volio svoju zemlju.

DU
Deleted user
12:05 03.03.2020.

Nisam nasao da je u icemu pogrijesio. Sva predvidjanja su mu se ispunila. Pocivaj u miru hrvatski domoljube.

Avatar Trpimir
Trpimir
12:40 03.03.2020.

Koji gnjusan tekst! Jos se nije niti ohladio a vec ga pljuju i klevecu: kako im je Hrvatska mrska. Ako Hrvatsku ne mrzis oni mrze tebe onda. Kaze "ponosio se da je bio branitelj": pa sta se trebao stiditi i skrivati?! Laka ti hrvatska zemlja. Nadajmo se da ce mali Ratimir nastaviti gdje je tata stao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije