Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA

Borba za „Duh“ ljudskosti i nježnosti

'17.12.2010., kazaliste Gavella, Zagreb, Hrvatska - Premjerno izvodjenje predstave Duh. Anja Sovagovic Despot Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna Filic/PIXSELL'
18.12.2010.
u 00:16

Drama potencira spoznaju o invalidnosti znanosti bez humanosti, bez ljudskosti, nježnosti, jednostavnosti.

Ona nema muža, nema djece, nema roditelje. Ima rak. I ima za sobom karijeru predane sveučilišne profesorice Vivian Bearing specijalizirane za englesku književnost 17. stoljeća, poglavito za pjesništvo Johna Donna (1572.-1631.).

To se, dakako, čini minornim u odnosu na smrtonosni rak, ali upravo zbog jednog od Donnovih „Svetih soneta“ duh neće sasvim izgubiti bitku sa smrću, ako već tijelo nema šanse. Zato „Duh“ i je naslov dramske predstave u kojoj je ispričana ova priča, premijerno sinoć izvedena u Dramskom kazalištu Gavella, s Anjom Šovagović Despot u glavnoj ulozi.

Riječ je o drami američke spisateljice Margaret Edson, nagrađenoj 1999. Pulitzerovom nagradom, čiju kompaktnu režiju potpisuje slovenski redatelj Samo M. Strelec. Dramski je tekst u mnogome hiperrealističan. Možda se slavni zagrebački liječnici koji su sinoć nazočili premijeri neće sasvim složiti s karakterizacijom bolničkih aktera priče, iako ju autorica temelji na vlastitom radnom iskustvu u bolnici. No sigurno je da renomirani pisci i profesori književnosti neće zanijekati realistički profil profesorice Vivian Bearing, čija je pak profesorica E. M. Ashford  zbiljsko lice! A našoj je glumačkoj veteranki Ingeborg Appelt „omogućio“ sjajnu epizodnu rolu!

Drama potencira spoznaju o invalidnosti znanosti bez humanosti, bez ljudskosti, nježnosti, jednostavnosti, što podjednako zanemaruju i specijalisti za duh i specijalisti za tijelo. A jača je od njene zagrebačke izvedbe!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije