Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prestižna nagrada

Booker za Georgija Gospodinova i "Vremensko utočište"

Sandra Simunovic/PIXSELL
25.05.2023.
u 10:40

Nagrađeni roman jednog od najprevođenijih bugarskih pisaca u hrvatskom je prijevodu prošle godine objavljen u izdanju Frakture

Jedan od najprevođenijih bugarskih pisaca Georgi Gospodinov uz prevoditeljicu Angelu Rodel dobio je prestižnu nagradu Booker International za roman "Vremensko utočište", koji je lani u Hrvatskoj objavila Fraktura u prijevodu Ksenije Banović. Gospodinov je nagradu primio u Londonu u utorak navečer, samo dan uoči velikog bugarskog blagdana koji se slavi kao Dan bugarske prosvjete i kulture te slavenske pismenosti, a u spomen na dan svete braće Ćirila i Metoda. Novčani dio ove ugledne nagrade za koju se kandidiraju romani prevedeni na engleski jezik, a čiji je prvi dobitnik bio albanski pisac Ismail Kadare, je 50.000 funti što dijele autor i prevoditeljica, u ovom slučaju Amerikanka s bugarskom adresom.

Velikom uspjehu bugarskog pisca koji i u Hrvatskoj ima brojne štovatelje (nekoliko je puta i bio u Hrvatskoj predstavljajući svoje knjige ili kao gost na Festivalu europske kratke priče i Festivalu svjetske književnosti) posebno se obradovala mreža Traduki, a čestitke Gospodinovu stižu doslovno iz cijelog svijeta, pa i iz Hrvatske. U finalu ugledne nagrade ove su godine bili i Guadalupe Nettel iz Meksika, GauZ iz Obale Bjelokosti, Maryse Conde iz Francuske, Cheon Myeong-kwan iz Južne Koreje i Eva Baltasar iz Španjolske, tj. Katalonije. Od hrvatskih autora u širem izboru bila je svojedobno i nedavno preminula Dubravka Ugrešić, a prije desetak godina u užem je bio hrvatsko-kanadski pisac Josip Novaković.

Roman "Vremensko utočište" po izboru Večernjeg lista bio je najbolja prevedena knjiga lani objavljena u Hrvatskoj, a dobio je i uglednu nagradu Strega u Italiji te bio proglašen bugarskim romanom godine. U Hrvatskoj je iznimno popularan i roman "Fizika tuge" Georgija Gospodinova, a Fraktura mu je objavila i zbirku ultrakratkih priča "Sva naša tijela". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije