Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
orgulje

Bogatstvo Bachova opusa u raskoši crkvenog glazbala

orguljaši
pixell
11.04.2010.
u 17:27

Sinoć su na tisućama svirala Riegerovih orgulja bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici veliki i u nas dosad nikad dovršeni pothvat pokrenula dvojica mladih orguljaša, Ante Knešaurek i Pavao Mašić.

Oni nisu pod svjetlima pozornice, katkad im ljudi niti lik ne znaju jer su većma skriveni na koru kada za službe Božje crkvu puni moćni zvuk kraljice instrumenata.

 Kraljica instrumenata

Sinoć su na tisućama svirala Riegerovih orgulja bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici veliki i u nas dosad nikad dovršeni pothvat pokrenula dvojica mladih, najboljih orguljaša svoje generacije – Ante Knešaurek i Pavao Mašić. Riječje o izvedbi cjelokupnog orguljskog opusa Johanna Sebastiana Bacha, tristotinjak skladbi koje su na sedamnaest koncerata raspoređene sve do početka 2012. godine, jednom mjesečno nedjeljom, osim tri ljetna mjeseca. Ukratko, prvorazredan kulturološki pothvat dvadesetak sati raskošna Bachova opusa nikad dovoljno proniknutih tajni, besplatno je otvoreno za publiku.

 – Razmišljali smo kako, otkad nema ljetnog orguljskog ciklusa u zagrebačkoj katedrali, nema pravog orguljskog koncertnog ciklusa koji nije vezan uz prigodu. A orguljski koncerti, kakve smo i mi imali, u Europi su redovita pojava – kazat će Pavao Mašić.

 Orgulje kao trajni izazov Jedinstvenost i bogatstvo Bachova opusa je svakako trajni izazov interpretima pa su se kroz povijest najveći od njih upustili samostalno u izvedbu. Međutim, Pavao Mašić i Ante Knešaurek, svjesni su svoje mladosti pa su “posao” podijelili. Knešaurek je glavni orguljaš u Palmotićevoj, a njegov šogor Mašić u župnoj crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. Obojica su se usavršavala u inozemstvu i za svoje izvedbe i improvizacije nagrađivani i kod kuće i vani. Uz to predaju na Muzičkoj akademiji jer je Mašić i čembalist i teoretičar, a Knešaurek kompozitor zapaženih djela.

 Prvi zajednički koncert Muka i uskrsnuće, nastavlja se tematskim koncertima ranog opusa, utjecaja drugih sredina poput talijanske, postajama Bachova puta od Lüneburga do Leipziga, gdje je neprestano pisao nova djela, a dio se odnosi na djela nastala za crkvenu godinu: Korizmu, Uskrs, Advent, Božić.

 Bach kao ekskluziva

Kontinuirano bavljenje glazbom Johanna Sebastiana Bacha za svakog je glazbenika nužnost, to više što je riječo orguljaškoj struci, za čiji je instrument Bach ostavio tako bogat i raznovrstan opus, zapisuju u predgovoru svog ekskluzivnog pothvata ujedno se zahvaljujući na razumijevanju superioru bazilike pateru Marijanu Steineru kao i pomoći Koncertne direkcije Zagreb.

Ključne riječi

Komentara 1

AU
autoritet
23:33 11.04.2010.

super isusovci kao i obično rade izvrstan posao pružajući prostor darovitima. čudi me da je ovo popraćemo tu a na koncertu nije bila niti maja morales

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije