Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"pozlaćeno doba" na HBO

Bljutavi autoplagijat autora slavne "Downton Abbey"

HBO
26.01.2022.
u 09:10

Nova serija smještena u New York 1880-ih stigla je na HBO.

Na HBO streaming servise jučer je stiglo "Pozlaćeno doba", nova serija koju su već okrstili imenom nove "Downton Abbey". Kako i ne bi, kada je autor Julian Fellowes, koji se Downtonom i proslavio, ali usporedbe tu ne prestaju. Riječ je ponovno o sapuničasto-povijesnoj seriji, ovog puta smještenoj nešto ranije, u 1880. godine, i to preko bare – u New Yorku.

To se razdoblje američke povijesti, koje karakteriziraju snažan ekonomski uspon, razvoj industrije, navala doseljenika i društvene turbulencije između "starih" bogataša s Mayflowera i novopečenih tajkuna, i inače znakovito naziva "pozlaćeno doba". Jer ipak, nije zlato sve što sja, a ispod sjajne pozlate skriva se ružno lice stvarnosti. Klasne nejednakosti, visoka stopa nezaposlenosti, krajnje siromaštvo, rasizam i ksenofobija samo su neki od problema koji su vrebali ispod fasade američkog prosperiteta i napretka krajem 19. stoljeća. Serija će se, nadamo se, u budućim epizodama malo dublje pozabaviti i time, jer za sada dobili smo samo hrpicu razmirica uglednih gospođa, predstavnica "starog novca", i kičastih "noveau riche" dama.

No pratili smo tako i početak životne avanture stanovite gospođice, nasljednice Marian Brook (Louisa Jacobson), koja, kada joj otac umire i ostavlja je u dugovima, odlazi živjeti u New York kod imućne tete Agnes (Christine Baranski) i njezine sestre usidjelice Ade (Cynthia Nixon). Blentavoj Marian na putovanju biva ukradena torbica s mizernim preostalim novcem te je spašava, gle čuda, crnkinja Peggy Scott (Denée Benton) koja se promptno zapošljava u njezinoj kući, a u ovoj će seriji očito služiti kao dežurna nebijela junakinja. Usporedo s Marianinim preseljenjem, u susjednu kuću u elitnoj četvrti na Manhattanu useljava se i novobogataška obitelj Russelli, koja novca ima napretek, a ukusa ipak znatno manje pa ih strašno muči što nitko od susjeda ne želi doći na njihove raskošne zabave. A ne bi ovo bila nasljednica "Downton Abbeyja" da nismo zavirili i u podrumske odaje za služinčad, gdje se obično događaju puno veće drame nego u salonima iznad zemlje.

Sve u svemu, dok na proljeće ne stigne novi, drugi nastavak filma "Downton Abbey", imamo se čime zabavljati. Ova serija, možemo sa sigurnošću tvrditi, ni po čemu neće biti revolucionarna kao njezina prethodnica. No iako ostavlja bljutav okus autoplagijata u ustima, hoćemo li je gledati da prikratimo duge zimske večeri? Hoćemo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije