Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šibenik

Bivša vojarna postaje meka indie glazbe

Terraneo 2012
PIXSELL
06.08.2012.
u 20:15

Sudeći po ugledu koji Terraneo gradi već (ili tek) drugu godinu zaredom, sličan zaključak katkad vrijedi i za glazbene festivale, o čemu su svjedočile i jučerašnje gužve u Šibeniku

“Sve velike rijeke, kao i svi veliki ljudi, dolaze iz provincije”, netko je mudro primijetio. Sudeći prema ugledu koji Terraneo gradi već (ili tek) drugu godinu zaredom, sličan zaključak katkad vrijedi i za glazbene festivale, o čemu su svjedočile i jučerašnje gužve u Šibeniku. Festival počinje u utorak, ali su njegovi posjetitelji stigli danas.

Filozofija neovisnosti

Nakon stabilno uspješnog zagrebačkog InMusica, sada su sve oči i uši usmjerene u Šibenik; tamošnja bivša vojarna “Bribirski knezovi” od 7. do 10. kolovoza pretvorit će se u meku prvoklasne, pretežno indie glazbe, u nastojanju da vrhunac ljeta pretvori i u vrhunac domaće koncertne ponude, na kojoj će se okupiti deseci tisuća posjetitelja.

No pojmovi poput “indie” ovdje više odražavaju filozofiju neovisnosti u odabiru izvođača nego striktan glazbeni smjer. Jer, ovogodišnja postava Terranea, baš kao i ona prošlogodišnja, reprezentativan je presjek kreme onog dijela svjetske scene dovoljno udaljenog od mainstreama, a opet lišenog snobovske isključivosti. I što je najvažnije, zalazi u sve podžanrovske mikrosvjetove – od The Roots, kao jednog od najboljih svjetskih koncertnih sastava (koji hip-hop interpretiraju iz perspektive rock-banda), preko raznih oblika plesne elektronike, do britanskih downtempo hipstera The xx i prokušanog američkog veterana Stephena Malkmusa; od pomaknutog punk-bluesera Jona Spencera, pa sve do njegove duhovne nasljednice Anne Calvi, ove se godine doista okuplja impresivna ekipa. Tu su još i Vaccines, razvikani Groove Armada (u DJ setu), te u nas neobjašnjivo popularni washingtonski tandem Thievery Corporation koji stiže na popravni ispit nakon onog premijernog jarunskog nastupa prije nekoliko godina.

Ekološki impuls

U Terraneo je ugrađen i ekološki impuls koji potiče razvijanje svijesti o okolišu putem kreativnih radionica i drugih aktivnosti, no ljetna zabava i raznovrsni glazbeni meni s više od stotinu stranih i domaćih izvođača uvijek predstavljaju glavne adute. Ukratko, organizatori (predvođeni Matom Škugorom kao “izbornikom” s glavom i srcem koji je već preporodio zagrebačku i hrvatsku koncertnu ponudu) Terraneo su odveli na vrh – gdje i pripada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije