Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Bio je jedan od najvećih, a zbog seks skandala umro je osramoćen

U 77. godini preminuo je dirigent James Levine koji je 40 godina vodio newyoršku Metropolitan operu, a smijenjen je zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika.
19. ožujka 2021. u 10:21 4 komentara 3286 prikaza

Dirigent James Levine, koji je više od četiri desetljeća vodio čuvenu newyoršku Metropolitan operu, preminuo je u 77. godini. Slavni dirigent godinama je vladao glazbenim svijetom i bio na glasu kao jedan od najvažnijih umjetnika koji su ikada kročili Metropolitanom, a u svojih je četrdeset godina stolovanja nepovratno obilježio tu slavnu kuću i bio je smatran jednim od najvećih američkih dirigenata nakon Leonarda Bernsteina. No, osim po iznimnim profesionalnim uspjesima, Levine će ostati zapamćen i po brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje.

močvara nije "močvara" U godini korone zagrebački klub održao gotovo 200 kulturnih programa

– Nijedan umjetnik u 137 godina ove Opere nije imao tako snažan utjecaj na Metropolitan kao James Levine. Uzdigao je glazbene standarde na nove i neviđene visine – kazao je u izjavi u povodu njegove smrti ravnatelj Metropolitana Peter Gelb.

Upravo ga je Gelb smijenio s mjesta šefa dirigenta 2016. godine zbog uznapredovale Parkinsonove bolesti i brojnih zdravstvenih poteškoća, no Levine je ostao u Metropolitanu kao emeritus i na čelu programa za mlade umjetnike. Međutim, uskoro je suspendiran, a nedugo zatim mu je uručen i otkaz, nakon što su mediji na valu pokreta Me Too razotkrili da je još od 1960-ih godina seksualno zlostavljao maloljetne glazbenike. 

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • sapienti:

    Jedan predator manje....izvrsna vijest!

  • jadnatikoza:

    Sigurno je u fušu bio i katolički svećenik, samo su zaboravili spomenut