Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"konačna sloboda" u tuškancu

Bilo je u prošlosti puno uvjerljivijih filmova o homoseksualnosti

ZFF
04.03.2022.
u 12:45

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić.

Pobjednik posljednjeg Zagreb Film Festivala osvanuo je na velikom platnu kina Tuškanac. Riječ je o njemačko-austrijskoj drami u čijem je središtu Hans, muškarac koji iznova i iznova završava iza rešetaka zbog kršenja članka 175. Ukratko, opetovano biva zatvaran zbog svoje homoseksualnosti.

U ovom dijakronijskom prikazu razvoja homoseksualnosti (ili bolje reći – razvoja društvenog prihvaćanja homoseksualnosti) imamo istaknute tri godine – ‘45., ‘57. te ‘69. – u kojima Hans završava u zatvoru. Dakle, prvi put u zatvoru završava netom poslije rata u koji dolazi ravno iz nacističkog logora. U tom periodu upoznaje i osuđenog ubojicu Viktora koji ga pak naziva pervertitom i s kojim je život u ćeliji sve samo ne jednostavan. Viktor će, međutim, u njegovim kasnijim zatvorskim boravcima (p)ostati njegovo utočište i prijatelj s kojim odnos prerasta gotovo u simbiozu u kojoj jedan ne može bez drugoga. Isticanje godina, koje je popraćeno sjajnom glumačkom transformacijom, zapravo na jedan pametan i suptilan način uspijeva upozoriti, a nastoji zaprepastiti, kako je moguće da u suvremenoj povijesti jedna osoba tijekom tri desetljeća biva kažnjavana zbog svoje seksualne orijentacije. Da je to neprihvatljivo i strašno, jest, ali u “Konačnoj slobodi” kao da nedostaje “ono nešto” zbog čega bi se više suosjećalo i zbog čega nedostaje neke jače reakcije. Osim dvije scene u filmu u kojima Hans i Viktor zbilja služe jedan drugome kao jedini izvor snage za preživljavanje svega lošeg u životu – prva u kojoj Viktor grli i tješi Hansa nakon što se njegov partner ubio, a druga u kojoj Hans grli i tješi Viktora tijekom njegove intenzivne i pomalo agresivne apstinencijske krize.

Spominjući sjajne transformacije, nemoguće je ne istaknuti da je po tom pitanju daleko najupečatljiviji Franz Rogowski. Njemački Joaquin Phoenix. Već je pokazao u svojim ranijim filmovima “Tranzit” i “Undine”, kao i u nešto manjim ulogama u Hanekeovu “Sretnom kraju” ili Malickovu “Skrivenom životu” da je jedan od najboljih europskih glumaca današnjice. Ulogom Hansa samo je zapečatio tu titulu. Zapravo je gledati Franza Rogowskog najsvjetliji i najvredniji dio ovoga filma. Naime, sama priča o tabuiziranosti teme, o borbi za slobodu voljenja, kao i o nježnosti koja se tako moćno razvija pod granatama društvenih zabrana i nepravednosti već je viđena. U prvom se redu tu misli na najpoznatiji i sigurno jedan od najboljih filmova na tu temu, na “Planinu Brokeback”. Zatim, tu su filmovi poput prekrasne “Skrivene ljubavi”, pa čak i starijeg Kar-waijeva remek-djela “Sretni zajedno” koji je obrađivao temu homoseksualnosti, rečeno rječnikom milenijalaca, “before it was cool”. Čak i “Philadelphia”, koja je više sudska drama, moćnije i uvjerljivije donosi priču o stvaranju vlastite slobode u vremenima kada se čini da je to apsolutno nemoguće.

1. Konačna sloboda (Tuškanac)

Drama, Austrija, 116 min.

Režija: Sebastian Meise

Glumci: Franz Rogowski, Georg Friedrich

2. Uncharted (Cinestar)

Akcija, SAD, Španjolska, 116 min.

Režija: Ruben Fleischer

Glumci: Tom Holland, Mark Wahlberg

Akcijska priča o potrazi za izgubljenim blagom u kojoj glavne uloge imaju iskusni Victor i snalažljivi Nathan. “Uncharted” je nemoguće promatrati bez razmišljanja o Indiani Jonesu zbog čega se ova većim dijelom dosadnjikava priča čini kao blijeda sjena jedne od najomiljenijih avantura ovog tipa. Gledljivo, iako predvidljivo i s nijednom scenom koja bi ostala upečatljiva i upamćena.

3. Teksaški masakr motornom pilom (Netflix)

Horor, SAD, 83 min.

Režija: David Blue Garcia

Glumci: Sarah Yarkin, Elsie Fisher

Iako ulazi u najgledanije filmove na Netflixu u Hrvatskoj, ovaj je horor apsolutno negledljiv. Posebice ako se gleda s predznanjem o originalnom filmu. Dok je on bio dovoljno strašan i realističan, ovaj novi masakr izgleda kao sprdnja u kojoj je svega jednostavno previše: od preglumljavanja do besmislenih i neuvjerljivih scena. Film je ovo u kojem je najjača reakcija – susramlje.

4. Boeingov pad (Netflix)

Dokumentarni, SAD, 89 min.

Režija: Rory Kennedy

Glumci: Andy Pasztor, John Fantasia

Više od 300 ljudi poginulo je u razmaku od nekoliko mjeseci zbog tehničkih problema koje je imao model Boeing 737 MAX. Netflixov dokumentarac donosi širu sliku s kvalitetnim istraživačkim radom koji donosi jedan, koliko god šokantan, toliko i ne iznenađujući zaključak – kada pohlepa za novcem poprimi šire razmjere, posljedice mogu biti samo kobnije. A “Downfall” to jako precizno secira.

Komentara 1

Avatar Dokman
Dokman
19:11 04.03.2022.

Maltretirate nas, homoseksualci mogu raditi što žele ali radikalni aktivisti i mediji nas neće prisiliti da to smatramo normalnim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije