Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ciklus koncerata

Bilo je i vrijeme da dalmatinska kulturna scena zaživi i van sezone

Maja Prgomet
10.10.2022.
u 14:29

Dalmatinski ciklus projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a pokrenuli su ga Koncertni ured Zadar, Koncertna dvorana Hrvatski dom Split i Dubroavčki simfonijski orkestar

Dalmatinski ciklus – projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija koji su proljetos u Splitu svečano potpisali svi sudionici te je predstavljen javnosti, prošlog je tjedna i prosvirao.

Riječ je o inicijativi Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, koja je promptno dobila (financijski) vjetar u leđa ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Umrežavanje kulturno-umjetničkih institucija i ustanova nešto je što nadležno ministarstvo redovito potiče, a ovaj put je taj poticaj vrlo brzo realiziran jer su se, jednostavno, našli ljudi koji slično misle, žele i rade u svojim lokalnim sredinama.

Cilj je uvijek dobrodošla decentralizacija kulture i razvoj glazbenog života Dalmacije, osobito tijekom godine, kada u odnosu na nebrojene ljetne festivale znaju nastati pustoš i tišina.

Osim ekonomizacije koju donosi razmjena programa, ciklus će, sudeći prema prvom koncertu i najavljenom programu sezone, osim povezivanja potaknuti i zdravo natjecanje među gradovima kojima bi se u budućnosti trebao pridružiti i Šibenik.

Koncertni ured Zadar je, tako, nakon prvog koncerta kod kuće, dubrovačkoj i splitskoj publici predstavio jedno od blaga svoga grada: Zadarski komorni orkestar i djela Šime i Pavle Dešpalja: “Mobu” i Koncert za violončelo i gudače, a uz to i prelijepu, a među popularnim gudačkim serenadama onu rjeđe sviranu Josefa Suka.

Slušao sam ih u Splitu, u novoj koncertnoj dvorani koja je u međuvremenu akustički još usavršena, a ujedno i uljepšana specijalno izrađenim drvenim panelima. Pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva, inače violončelista koji je praizveo Koncert za violončelo i gudače Pavla Dešpalja, kao solistica je nastupila Kajana Pačko. Svaki novi susret s tom glazbenicom veliko je zadovoljstvo, a ni ovaj nije bio iznimka.

Na drugom koncertu ciklusa u studenom Hrvatski dom Split producira koncert Komornog orkestra Splitski virtuozi pod vodstvom dirigenta i violista Wladimira Kossjanenka s djelima Šostakoviča i Papandopula, dok će u prosincu Dubrovački simfonijski orkestar na dalmatinsku turneju s djelima Luke Sorkočevića, Krste Odaka, Papandopula i Gordana Tudora. Lijepa simbolika suradnje među gradovima je i dubrovački angažman mladog splitskog dirigenta Ivana Huta, koji će upravo ovim koncertom imati profesionalni debi u rodnom gradu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije