Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berlinska filharmonija

Šefa dirigenta slavni orkestar bira na pravoj konklavi

Herbert von Karajan
13.05.2015.
u 13:56

Baratalo se s nekoliko jakih dirigentskih imena s raznih strana svijeta. Die Zeit je narav izbora sažeo u pitanje: elita ili tržište?

Ponedjeljak, 11. svibnja 2015., njemački je Die Zeit najavio kao dan koji će promijeniti povijesti klasične glazbe. Možda i drastično. Berlinski filharmoničari birali su novog šefa dirigenta! Jednom od najznamenitijih, najvažnijih i najizvrsnijih institucija glazbenog svijeta upravljaju isključivo glazbenici. Oni su se u ponedjeljak, njih 124, u 10 ujutro zatvorili u jednoj berlinskoj crkvi, bez mobitela, da porazgovaraju o kandidatima i izaberu novog šefa dirigenta koji bi naslijedio velikane kao što su u prošlosti bili Von Bülow, Nikisch, Furtwängler, Celibidache, Karajan, Abbado te u posljednjih 13 godina Simon Rattle.

Ugovor karizmatičnog Engleza istječe 2018., a kandidati za njegova nasljednika vruća su tema glazbeničkog svijeta već mjesecima. Slavni veterani Barenboim i Jansons javno su se unaprijed odrekli kandidature pa je u središtu rasprava ostao sjajan, ali i silno autoritaran te u svakom pogledu konzervativan njemački dirigent Christian Thielemann. S druge strane baratalo se s nekoliko jakih dirigentskih imena s raznih strana svijeta. Die Zeit je narav izbora sažeo u pitanje: elita ili tržište?

Odgovor ne znamo jer se o njemu u ponedjeljak očito nisu mogli složiti ni Berlinski filharmoničari. Objavljeno je samo da su konstruktivno razgovarali, i to dulje od deset sati, da su održali nekoliko krugova glasanja te da su donošenje odluke odgodili do daljnjeg, možda i na godinu dana. Do tada će na kušnji pred navalom znatiželje biti i njihova poslovična diskrecija. 

>> Ivo Pogorelić: Svaki nastup s Abbadom bio je muzički praznik

Komentara 2

Avatar KizanRizan
KizanRizan
05:40 15.05.2015.

Sve je to lijepo, demokracija i to. Ali sto ce, pobogu, svirat? Opet nekog Beethovena? Mozarta? Mahlera? Berlioza? Brahmsa?... Valjda svake sekunde negdje u svijetu neko izvodi nekog od njih!? A sto je s kvalitetnom i slusljivom novom muzikom? O TOME bi se dalo razgovarat!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije