Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Libertas FF

Bela Tarr dolazi u Dubrovnik po počasnu nagradu

'tarr_nnn_kul_290311'
''
29.03.2011.
u 15:21

Kultni redatelj nedavno je na Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda i nagradu FIPRESCI za film "Torinski konj"

Libertas film festival najavio je dolazak velikoga mađarskog redatelja Bele Tarra u Dubrovnik, gdje će primiti nagradu Master za izniman doprinos nezavisnom filmu.

Bela Tarr jedan je od najvažnijih predstavnika europske redateljske avangarde, a najčešće ga uspoređuju s velikanom Andrejem Tarkovskim.

U opusu, koji je počeo dokumentarnim filmovima u cinema verité stilu, a potom naglo skrenuo prema metafizičkoj perspektivi, najpoznatiji mu je film "Sotonski tango" iz 1994. godine, sedamipolsatna adaptacija istoimenog romana Lászla Krasznahorkaia koja je na našim prostorima stekla kultni kinotečni status, a često se prikazuje i u sklopu predavanja o povijesti europskog filma.

Iako nove filmove objavljuje relativno rijetko, mađarski je majstor ovih tjedana ponovno bio u središtu pozornosti svjetskih medija, jer njegov je "Torinski konj" u veljači na Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda, Grand Prix žirija te kritičarsku nagradu FIPRESCI za režiju.

Dodatno je zanimljiva činjenica da je Tarr već prije nekoliko godina najavio da će taj film biti posljednji koji će snimiti, vjerojatno pomalo rezigniran činjenicom da njegovi projekti ne nailaze na razumijevanje dijela mađarske filmske zajednice, zbog čega već godinama muku muči da zaokruži budžete svojih izrazito ambicioznih filmova, čiji kadrovi traju i više od 10 minuta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije