Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lisinski utorkom

Beethovenove sonate i Chopin s planeta zvanog Ivo Pogorelić

'pogorelic04_nnn_kul_170413.1'
Davor Šiftar/KDVL
17.04.2013.
u 17:42

U Pogorelićevu pijanizmu vrijede neki drugačiji zakoni, on je gospodar gravitacije i vremena

Najpredaniji sljedbenici kulta Ive Pogorelića izbrojili su punih sedamnaest godina otkako je njihov idol posljednji put pred publiku izašao s potpuno novim programom. U međuvremenu je prebirao bisere u svojoj repertoarnoj kutijici.

Početak i kraj u c-molu

Već i u tom smislu, ali jednako i u kontekstu daljnjeg pomicanja granica pijanizma, recital koji je u utorak u Lisinskom održao Ivo Pogorelić mirne se duše može nazvati povijesnim. U velikom povratku Beethovenu poveznica s prijašnjim repertoarom bila je samo za kraj večeri ostavljena dvostavačna Sonata br. 24 u Fis-duru. Ostatak programa bio je svjetska premijera, što baš i nije izraz uvriježen za pijanističke recitale, ali u slučaju Ive Pogorelića primjeren je i prikladan. Njegove interpretacije, naime, u muzej klasičnih naslova unose uzbuđenje i pomutnju baš kao i mnoge kazališne produkcije opernog skladišta iz prošlih stoljeća.

Kao što u svakom taktu, frazi i cjelini pažljivo odvagne i rasporedi teške i lake elemente, naglaske i pauze, tako Ivo Pogorelić sastavlja i cijeli program. Ušavši s notama u ruci u polumračnu dvoranu, maestro je bez mnogo namještanja presjekao šaputanje i kašljucanje akordom c-mola na početku Sonate br. 8, op. 13. Bez ikakvih ekstravagancija, ali zato krajnje profinjeno, a u usporedbi s larmom mnogih drugih pijanista, čak i suzdržano, Pogorelić je osvijetlio mnoge skrivene zakutke notnog pisma "Patetične".

Nakon tog dubokog uzdaha slijedio je izdah u virtuoznoj pošalici, kapricioznom Rondu op. 129, nakon čega su Pogorelićevi prsti kao glavnu zvijezdu prvog dijela na podij izveli jedna "malu" i zanemarenu Sonatu br. 22 u F-duru u do sada neviđenom sjaju i nečuvenom zvuku. Sati, tjedni i mjeseci utuvljivanja akordskih nizova u memoriju prstiju eksplodirali su osobito fantastičnom snagom odmah nakon lirske prve teme.

A u nastavku op. 57 u f-molu, kraljica među Beethovenovim sonatama, zvana Appassionata. Bile su to varijacije na temu čiste milosti, prizvane i darovane s nekog višeg mjesta. Onda opet izdah u već spomenutoj "maloj" Sonati u Fis-duru, a u dodatku povratak na početak: u c-mol potresnog Chopinova Nocturna, koji je Lisinski digao na noge.

Gospodar vremena

Pogorelić je pijanistički planet na kojem vrijede drugačiji zakoni. On je gospodar i gravitacije i vremena. Jednom mi je rekao:

– Zvuk se treba odlijepiti od klavira, slobodno odletjeti i obići prostor; tako oslobođenom zvuku treba dopustiti da odživi svoj život koji mu pripada, da odzvuči do kraja u svoj svojoj punini.

Nitko ne bi bolje opisao taj čudesni roj vilinskih tonova-konjica koji su pred nama odživjeli svoje živote. U svoj svojoj punini.

>>Lisinski uz ovacije ustao na noge pred genijalnim Pogorelićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije