Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Beethoven online – glazba Titana posvećena mladoj publici

Hrvatska glazbena mladež
04.06.2021.
u 15:08

„Kako sam sretan što mogu hodati među zelenilom, drvećem, šumom, travom i kamenjem - nitko ne može voljeti selo više od mene jer šume, drveće i zemlja daju čovjeku nadahnuće koje mu treba.” – riječi Ludwiga van Beethovena kao i glazba ostavljaju snažan otisak na generacije mladih.

Prisjećajući se njegove bogate umjetničke ostavštine Hrvatska glazbena mladež u suradnji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije, Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog organizirala je virtualni koncert Beethoven online-glazba Titana za mladu publiku. Koncert se održava u sklopu projekta Tjedna glazbe za mlade  i dostupan je putem YouTube kanala Hrvatske glazbene mladeži, namijenjen je djeci osnovnih i srednjih škola što će obogatiti i njihove dnevnike slušanja.

Veliki virtualni koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Tončija Bilića prati i naracija koja je prilagođena mladoj publici kako bi im približili bogati opus glazbenog velikana. Mo Bilić pričom o Beethovenu mladoj je publici dočarao njegove umjetničke i ljudske vrijednosti. Beethoven je živio u doba rane industrijske ere. Zagađenje je počelo mučiti gradove. Ispušni plinovi parnih strojeva ispunjavali su zrak. Tvornice i kućni otpad uzrokovali su zagađenje voda. Razvoj socijalnih i ekoloških problema bili su itekako dio Beethovenova života. Daleko od gužve u Beču, Beethoven je često šetao prirodom, s glazbenim skicama u ruci, bilježeći glazbene ideje koje su mu izranjale u glavi.  Vrlo često, Beethoven je boravio u Heiligenstadtu, selu, nekoliko kilometara sjeverozapadno od Beča.

„U šumi, u drvu, u stijeni na­staje zvuk kojeg čovjek želi oćutjeti“ svojedobno je napisao Beethoven. Što ga je više gluhoća odvajala od ljudi, to ga je priroda više tješila. Volio je samotne šetnje poljima i penjanje po brežuljcima, s kojih mu se pogled širio u nedogledne daljine. Njegova glazba odraz je i njegove duboke ljubavi prema prirodi te ujedno i poziv na povratak suživotu s prirodom.

Očuvanje okoliša, humanizam, ljubav, sloboda, jednakost i bratstvo proželi su bogatu ostavštinu ovog glazbenog genija. Iste te vrijednosti i danas se reflektiraju na modernu Europu. Do sada najveći virtualni posvećen mladoj publici ima osnovni cilj umjetničku glazbu postaviti na listu njihovih prioriteta. Koncertni majstor je Martin Draušnik, a solo primjeri su u izvedbi: Davor Reba, klarinet; Vittoria Palumbo, oboa te Dijana Bistrović, flauta. Koncert je produkcijski pripremio Marko Pletikosa, a projekt podržavaju Ministarstvo kulture, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i HEP kao glavni sponzor. hgm.hr

Glazbeni primjeri u izvedbi Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem i uz naraciju mo Tončija Bilića obuhvaćaju:

Simfonija br. 6 u F- duru op. 68

II. stavak- odlomak (Szene am Bach-Prizor uz potok)

III. stavak – seljačko veselje, (Lustiges Zusammensein der Landleute - Veselo okupljanje seljaka)

IV. stavak – oluja, (Gewitter, Sturm-Munje, oluja) V. stavak - odlomak (Hirtengesang. Frohe und dankbare Gefühle nach dem Sturm-Pastirska pjesma. Veseli i zahvalni osjećaji poslije oluje)

Simfonija br. 4 u B - duru op. 60

II. stavak - odlomak

Simfonija br. 3 u Es-duru op. 55

I. stavak – ekspozicija

II. stavak – odlomak

III. stavak

Simfonija br. 5 u c-molu op. 67

I. stavak

Wellingtonova pobjeda – odlomak

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije