Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FUNNE

Bakice hoće ići na more

Funne
Foto: RESTART
1/2
21.10.2017.
u 14:43

Dokukomedija osvaja pričom o 12 umirovljenica koje rade crowdfunding kampanju kako bi prvi put u životu otišle na plažu

U zagrebačkoj Kinoteci premijerno su predstavljene “Funne”, neodoljiva dokumentarna komedija o bakicama s talijanske planine među kojima mnoge nikada nisu vidjele more. Na inicijativu predsjednice seoskog društva žena njih dvanaest kreće u kampanju prikupljanja novca za posjet Ugljanu.

Njihovi inicijalni pokušaji popunjavanja putnog budžeta pečenjem torti propadaju pa osamdesetogodišnje djevojke odlučuju prilagoditi strategiju modernom dobu: uz pomoć nekoliko hipstera snimaju kalendar s duhovitim fotomontažama njihovih snova, koji se kreću u rasponu od pravljenja bogate zimnice i hodočašća u Lourdes do bogate udaje i putovanja u Ameriku – balonom. Ubrzo se registriraju i na Facebook te pokreću vlastitu crowdfunding kampanju!

Tehnologija i tradicija

Sraz moderne tehnologije i jednostavnog planinskog života prikazan je na iznimno zabavan, ali ne i ismijavajući način, a redateljica Katia Bernardi toliko se vješto infiltrirala u njihovu malu zajednicu da protagonistice na trenutke potpuno zaboravljaju na njenu prisutnost – tada do izražaja dolaze njihovi često oprečni karakteri, sitne nesigurnosti i urnebesne opaske o životu, koje čine emocionalnu okosnicu filma. Pri tome treba naglasiti da funne (kako se nekoć zvalo djevojke) ne upadaju u stereotip nemoćnih starica: one su prava sila prirode, cijepaju drva, puše, voze kamiončiće, a na putu između crkve i mjesne zajednice ponekad se i spotaknu, jedna od protagonistica tako slomi nos, što je ne ometa u fotografiranju za kalendar.

Turneja malim kinima

Emotivna i slatka, ova iznimna koprodukcija talijanskih i hrvatskih filmaša, osim u Kinoteci, idućih će dana biti prikazana u sklopu mreže nezavisnih kina u Rijeci i Varaždinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije