Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA UVODI PRAVO JAVNE POSUDBE Zbog ulaska u Europsku uniju

Autorima naknada od posudbe u knjižnicama

27.11.2008.
u 16:48

Već 2010. godine hrvatski bi pisci trebali dobivati novčanu naknadu za knjige koje čitatelji posude u javnim knjižnicama. Pravo javne posudbe postoji u brojnim europskim zemljama, a autorima književnih djela, ali i prevoditeljima, autorima glazbe i filmova te ilustratorima i fotografima donosi dodatni prihod koji može iznositi i više tisuća eura godišnje.

Licenciju od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo za pravo javne posudbe tražili su i Društvo hrvatskih književnika i Hrvatsko društvo pisaca. Zavod se početkom ljeta odlučio za DHK koje je skupilo 322 punomoći.

– Dobili smo licenciju, ali u korist svih književnika u Hrvatskoj. Na tom ćemo poslu surađivati sa Hrvatskim društvom pisaca. Pisci će bez obzira na članstvo imati svoja prava – veli predsjednik DHK Borben Vladović.

Tajnik DHK Željko Knežević najavljuje sastanak svih zainteresiranih strana na kojem će biti riječi i o tome tko će sve biti korisnik prava javne posudbe. U obzir naime uz domaće pisce dolaze i strani, i to na osnovi reciprociteta, ali i nasljednici mrtvih pisaca od čije smrti nije prošlo više od 70 godina. Valja odlučiti i iz čijih će se sredstava isplaćivati naknada.

I dok u nekim bogatijim europskim zemljama poput Nizozemske i sami korisnici knjižnica financiraju isplatu pisaca, u većini zemalja novijih članica EU tu uskače država. U Sloveniji tako za pravo javne posudbe država odvaja 25 posto od sredstava namijenjenih javnim knjižnicama za otkup knjiga. Lani je u tu svrhu, ako smo dobro izračunali, utrošeno oko 450.000 eura. Kako je Hrvatska po broju stanovnika dvostruko veća od Slovenije, okvirno rečeno nova bi proračunska stavka Ministarstvo kulture mogla stajati oko milijun eura.

Državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen veli da bi se do kraja 2009. trebao donijeti pravilnik o primjeni ovog prava u kojem bi pisalo hoće li se obračunavati naknada po posuđenom primjerku ili po broju primjeraka u knjižnicama. Cilj Ministarstva je da se pravo počinje primjenjivati 2010. godine.

A dobra poznavateljica prava javne posudbe Sanja Pavlaković iz Knjižnica Medveščak upozorava da treba odlučiti koje će knjižnice biti uključene u sustav plaćanja posudbe, te hoće li se dio novca davati i za stipendije mladim piscima, a ne samo onim najposuđivanijima koji pišu “popularne tvorevine”.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije