Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andreja Ravnak

Arhitektica s okom za kadar propituje je li se danas uopće moguće osamiti

Andreja Ravnjak
16.03.2023.
u 10:14

Izložba fotografija “(O)SAM-A” u riječkoj Galeriji Principij može se razgledati do 27. ožujka

Je li moguće u svijetu punom “šarenih laža” napraviti odmak, je li se moguće osamiti, ograditi se od svega što nas bombardira i odvlači od nas samih? Pitanje je na koje fotografijom kojom dočarava samoću pokušava odgovoriti slovenska umjetnica Andreja Ravnak čija se izložba “(O)SAM-A” danas otvara u riječkoj Galeriji Principij.

– Samu Andreju na misao o samoći potiče egzistencijalističko razmišljanje i pisanje Alberta Camusa: “Tragedija nije u tome što smo sami, nego u tome što ne možemo biti. Ponekad bih dao sve na svijetu da me više ničim ne povezuje s ovim univerzumom ljudi.” Dakle, i Andreja samu sebe propituje o statusima prisutnosti i odsutnosti i u stvarnom i u zamišljenom svijetu. Upravo te odrednice ima li nas ili jesmo li, Andreja kroz svoje fotografije propituje dinamičkom pozicijom čovjeka unutar kadra. Katkada je osoba samo u naznakama, pojavljuje se kao “mlaki” trag ili samo sjena unutar čvrsto definiranog prostora, a katkada je ta osoba sva u sjeni – kazao je o fotografijama koje ćemo vidjeti na izložbi prof. Borislav Božić.

Andreja Ravnak rođena je u Celju 1976. Po struci je arhitektica, no u duši je oduvijek bila kreativka, pustolovka, zaljubljenica u prirodu i planet. Dobitnica je brojnih međunarodnih fotonagrada, iza nje je nekoliko samostalnih izložbi. Osim što je arhitektica, radi i kao urednica fotografije u Digitalnoj kameri, jednom od najboljih fotografskih magazina u Sloveniji.

Fotografija se Andreji Ravnak oduvijek, kaže, činila kao dobar način za bilježenje uspomena.

– Jako sam zaboravna pa gledam fotografije kako bih se podsjetila koje se godine nešto dogodilo – iskreno je priznala spomenuvši da kod kuće ima ogroman ormar pun debelih fotoalbuma. Prije desetak godina, kad je vidio njezine fotografije, jedan poslovni partner ukazao joj je na to da ima oko za kadar i pozvao je u udrugu fotografa Svit.

– Ranije sam se fotografirajući vodila činjenicom da je neki kadar tek lijep. Dolaskom u udrugu počeo me privlačiti i umjetnički aspekt i počela sam fotografski rasti. I u fotografiji je kilometraža bitna – kazala je o svojim počecima fotografkinja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije