Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Arhitekti deklaracijom upozorili na mogućnost destrukcije javnog prostora

U Podstrani završilo godišnje okupljanje arhitektonske struke. Novi zakoni donose opasnost za javni prostor, ističu u svojoj Deklaraciji
07. travnja 2019. u 09:25 0 komentara 275 prikaza
Foto: HKA

Donošenjem Splitske deklaracije nakon još jednog, zadnjeg dana ispunjenog predavanjima iz područja struke i poslovne prakse, završeni su Dani arhitekata 3.0, godišnje okupljanje arhitekata koje je ove godine u Podstrani privuklo 550 sudionika. Deklaracija koju je donijela Hrvatska komora arhitekata usmjerena je na korištenje javnog prostora, temi o kojoj se učestalo raspravlja u medijima kroz konkretne primjere, navodne planirane gradnje 'Manhattana' u Zagrebu, nacionalnog stadiona i drugih projekata koji redovito zaokupiraju javnost. - Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata, uz podršku gotovo svih naših kolegice i kolega, već dugo od državnih dužnosnika traže sustavnu i cjelovitu reformu zakonodavstva koje regulira planiranje u prostoru. Godinama tražimo, da za razliku od dosadašnje prakse, predstavnici naših strukovnih i stručnih organizacija budu aktivni sudionici u provođenju tih reformi, reformi u kojima bi stručnost trebala postati onaj argument kojim se građani mogu učinkovito suprotstavljati interesima sebične manjine, stoji u tekstu Deklaracije. Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje: https://www.arhitekti-hka.hr/hr/novosti/dani-arhitekture-3.0--splitska-deklaracija,3602.html Doneseni su i zaključci Dana arhitekata 3.0 kojima se upozorava na neprihvatljive postupke kojima se, izmjenama važne zakonske regulative, dovodi u opasnost vrsnoća građenja i kvaliteta prostora. - Struka prihvaća i pozdravlja prijelazni put ka digitalizaciji postupaka, ali oni se po našem mišljenju moraju voditi promišljeno i postupno , a ne u hitnoj proceduri. Mišljenja smo da predloženi postupak e-planova i e- dozvola neće u konačnici rezultirati bržim i kvalitetnijim postupkom jer cijeli državni aparat nije u dovoljnoj mjeri pripremljen za promjene, naglasila je predsjednica HKA, dipl. ing. arh Željka Jurković.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.