Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Apoksiomen napokon kod kuće može ugostiti turiste

Lošinjski je kip datiran u 2. do 1. st. pr. Kr. najcjelovitija je, najsačuvanija te jedina zasad pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana
29. travnja 2016. u 10:09 1 komentara 537 prikaza
apoksiomen
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Muzej posvećen Apoksiomenu sutra otvara vrata posjetiteljima u središtu Malog Lošinja. Apoksiomen – antički brončani kip atleta, visok 192 cm, otkriven je u podmorju između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 1997., a na svjetlo dana izronio je 27. travnja 1999.

Tijekom restauracije, istraživanjem materijala i stila izrade, kip je datiran u 2. do 1. st. pr. Krista. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najsačuvaniji, a i jedina je to zasad pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Tri godine prije izranjanja slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amater fotograf iz Belgije Rene Wauters na dubini od 45 metara. U istraživanju lokaliteta i vađenju kipa sudjelovali su znanstvenici iz pet zemalja, a preduvjet restauratorskih radova bila je jednoipolgodišnja desalinizacija. Tek u listopadu 2000. počeli su konzervatorsko-restauratorski radovi, koji su trajali šest godina.

Muzej i izložba Apoksiomena predstavlja prostornu materijalizaciju scenarija i ceremonije prolaska kroz sobe i hodnike koji utjelovljuju arhitekton programiran pratećom izložbom i postavom kipa. Kako bi prezentirali savršenu skulpturu koja se nalazi izvan svakog vremenskog i fizičkog konteksta kojem je bila namijenjena, a u isto vrijeme izveli uzbudljivi te razumljivi muzejski postav, rodila se ideja od devet vremenskih i prostorno oblikovanih scena u kojima posjetitelji od trenutka ulaska u muzej svojim osjetilima na individualiziran način potpuno doživljavaju cjelokupnu Apoksiomenovu priču, od njegova pronalaska do povratka na otok vitalnosti. Pokraj Apoksiomena, kao glavnog i jedinog originalnog elementa arheološkog postava.

apoksiomen | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Muzej se sastoji i od niza veoma specifičnih i specijalizirano osmišljenih prostorno-programskih cjelina, a svaka od cjelina definirana je programom postava muzeja, dok različiti materijali i oblici izložbenih soba predstavljaju niz prostornih sekvenci muzeja koje doživljavamo prolaženjem i hodanjem u strogo definiranom slijedu.

Inspirirani svjetskom atrakcijom, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica za sugrađane i posjetitelje osmislili su raznoliku ponudu na temu Apoksiomena i antike, a kako bi ih upoznali s kulturnom baštinom i antičkim naslijeđima Republike Hrvatske i otoka Lošinja organizirana su brojna događanja, edukacije i radionice, među kojima je 10. Fešta lošinjske kuhinje s temom “Apoksiomenova antička kuhinja”. Usto, osmišljene su antičke kulturne rute Lošinja, zatim antičke rute regije i antička Hrvatska kako bi gosti na raznim punktovima arhipelaga, regije i države doživjeli cjelokupnu Apoksiomenovu i antičku priču, a Lošinj bio važna točka hrvatskog kulturnog turizma. •

>> Ministri vole Apoksiomena, žele ga i Hasanbegović i Kliman

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?