Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.03.2016. u 06:54

Ministarstvo kulture na skulpturu je potrošilo milijune, a Ministarstvo turizma očekuje da mu milijune donese

Skulptura Apoksiomena konačno se vraća na Mali Lošinj. Sada se (valjda) zna i datum kada će Muzej Apoksiomena smješten u palači Kvarner na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju otvoriti vrata. Prema informacijama koje su procurile s tajnovito organiziranog skupa održanog u Muzeju Mimara, otvorenje je zakazano za 30. travnja.

Tako se još jedna hrvatska muzejska trakavica približava kraju. Jer, Muzej Apoksiomena trebao je biti otvoren do ljeta 2013. godine!? Tako je barem obećavano u proljeće 2012. kada su počeli građevinski radovi na lošinjskoj palači koju je zbog smještaja neprocjenjivo vrijednog kipa trebalo temeljito preurediti. Bez obzira na cijenu. No, kako to u Hrvatskoj biva, sve se oteglo na četiri godine. Pa su sigurno probijeni i financijski planovi, ali o tome javnost vjerojatno neće čuti ništa jer se o takvim “sitnicama” u hrvatskoj praksi gromoglasno šuti. A ta šutnja bi mogla biti prekinuta jedino ako netko odgovoran odluči da državni revizori temeljito pročešljaju ama baš sve projekte gradnje i otvaranja novih hrvatskih muzeja u proteklim godinama, a tih je muzejskih projekata bilo napretek i kod svih su probijani svi mogući rokovi i troškovnici... Od krapinskog neandertalca do Vučedola.

Otvorenje Muzeja Apoksiomena su uz dugogodišnjeg gradonačelnika Malog Lošinja Garija Capellija (koji je nemalim političkim utjecajem godinama lobirao da se antički ljepotan vrati u blizinu morskog podmorja gdje je i pronađen) najavila čak dva ministra. Onaj kulture, Zlatko Hasanbegović, i onaj turizma, Anton Kliman.

Za Hasanbegovića je stvar jasna. Apoksiomen spada u resor ministra kulture. Uostalom, dosadašnja vodstva Ministarstva kulture su nemala višemilijunska sredstva potrošila ne samo na vađenje Apoksiomena iz podmorja nego i na njegovu dugogodišnju restauraciju, a onda i na građenje Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju.

A zašto je na inauguraciju Muzeja Apoksiomena došao ministar turizma? Pa odluku o smještaju Apoksiomena baš u Mali Lošinj donijela je muzejska struka, a nemali račun su mahom podmirili grad Mali Lošinj i država. E pa ministar turizma sada se mota oko Apoksiomena jer se baš od Apoksiomena očekuje turistički “input” za cijeli lošinjski arhipelag. Grčki atletičar mora produljiti turističku sezonu na jednom od najkultiviranijih hrvatskih otoka. Od Apoksiomena se, unatoč njegovoj dubokoj starosti (on je uostalom par stoljeća stariji od Krista), očekuje da Lošinjanima zaradi novac. A to je račun bez krčmara. Jer sve je oko Apoksiomena postavljeno megalomanski. Pa je za brončanog sportaša osnovan i poseban Muzej iako u Malom Lošinju već postoji Lošinjski muzej s nekoliko zaposlenih. Zar oni nisu mogli preuzeti stručnu i marketinšku skrb i o Apoksiomenu? U duhu racionalnosti i štednje u koje se tako jako kunu naši političari. 

>> Pijavica rušila stabla i oštetila krovove u Malom Lošinju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije