Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak velikana

Antun Boris Švaljek bio je slikar britkog i duhovitog diskursa

Darko Gorenak/HaloPix/Pixsell
17.03.2023.
u 10:34

Izlagao je na stotinjak samostalnih izložbi, a od 1981. živio je u Zadru

Slikar Antun Boris Švaljek preminuo je u 72. godini života. Rođen je u Zagrebu 1951., a podrijetlom je iz Radoboja kod Krapine. Gimnaziju je završio u Varaždinu, čiji se utjecaj, u smislu sjevernohrvatskog baroka, vidi u motivima njegovih kasnijih slika. ALU u Zagrebu upisuje 1969., diplomirao je u klasi Šime Perića 1974., a bio je i suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića. Izlagao je na stotinjak samostalnih izložbi, a od 1981. živio je u Zadru.

Kako piše Hrvatska enciklopedija, isprva je stilski bio blizak grotesknoj figuraciji na tragu pop-arta, potom je oblikovao vlastiti likovni izraz, u kojem se izborom motiva približio hrvatskim pučkim majstorima u rasponu od baroka do naivne umjetnosti. U crtežima snažne plastičnosti, poetskom imaginacijom gradi osebujne kompozicije prožete blagom ironijom i simbolikom (Adam i Eva, 1990.; Zagorec na moru, 1994.; Raj, 2005.). Od 1985. oblikovao je maštovite skulpture u drvu i glaziranoj terakoti.

"Pojava tog višestruko darovitog umjetnika lucidne i duhovite prirode te britkog diskursa spram likovnih i društvenih mijena početkom 70-ih godina prošlog stoljeća hrvatsku je likovnu scenu obdarila svježinom i svojstvenom individualnošću u slikarskom izrazu kojima su pokriće umjetnikova iznimna maštovitost, misaona dosjetljivost i neporeciva imaginativna izvrsnost", kazala je Biserka Rauter Plančić lani uoči otvorenja njegove velike retrospektivi u Čapljini. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije