Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Animafest će se baviti računalnim igrama i politikom

150. rođendan alise u zemlji čuda U programu je niz adaptacija klasika L. Carrola
05. lipnja 2015. u 09:41 1 komentara 114 prikaza
alisa u zemlji čuda

Još samo tjedan dana dijeli nas od početka našeg najvećeg međunarodnog festivala, 25. Animafestdanie koji se ove godine održava u kratkometražnom izdanju. Za samo otvorenje organizatori iz produkcije Hulahop pripremili su nam čak osam kratkometražnih animiranih filmova različitih tema i tehnika, a na festivalu ćemo od 9. do 14. lipnja pogledati više od tristo filmova iz cijelog svijeta.

Premijere i oskarovci

S obzirom na velik međunarodni ugled Animafesta, u programu će biti i vrlo važnih premijera, kao što je "Lucy" Everta de Beijera koji je na Animafestu već dvaput nagrađen, a čeka nas i mnoštvo filmova koji su imali premijere na najvećim svjetskim festivalima te kandidati za Oscara kao što je "Pjesma mora" autora Tomma Moorea, čija je "Tajna Kellsa" (također nominirana za Oscara) bila jedan od prvih filmova koje je Animafest u ovom organizacijskom sastavu distribuirao u našoj zemlji.

Umjetnički direktor Daniel Šuljić kaže da se filmove iz programa može podijeliti po četiri tematske linije: bili bi to filmovi velikih autora, zatim oni koji sugeriraju dobro raspoloženje, animirane inovacije i eksperimenti te društveno-politički filmovi.

– Među filmovima velikih autora nalazi se "Gospodar" Riha Unta, o psu čijeg je gospodara zamijenio hiroviti majmun. Estonski veteran Unt režirao ga je s velikom pažnjom za simboliku detalja i očitim stremljenjem prema alegorijskoj viziji. Spomenimo i "Pilote na povratku kući" Priita i Olge Pärn, postmodernističku preradu zbivanja iz Malog princa, ili gorsko-slatku priču o astronautima "Ne možemo živjeti bez kozmosa" Konstantina Bronzita – nabrojio je Šuljić.

Crtići za punoljetne

Ovogodišnja tematska okosnica festivala je "Alisa u zemlji čuda" Lewisa Carrolla, književni klasik objavljen prije ravno 150 godina koji ćemo gledati u nekoliko animiranih adaptacija, među kojima je Disneyjev klasik iz 1951. godine, ali i potpuno drugačija "Alisa" češkog nadrealista Jana Švankmajera te niz kratkih adaptacija, od kojih su neke samo za punoljetne.

Za kraj ističemo radionicu izrade računalnih videoigara, na kojoj će jedan od mentora biti švicarska zvijezda indie game-dizajna Mario von Rickenbach.

 

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama