Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Made in Hrvatska' u Kerempuhu

'Sada je gore nego ikad prije. Ovo je crna rupa u kojoj je vrijeme stalo'

10.03.2015., Kerempuh, Zagreb - Proba kazalisne predstave Made in Hrvatska, redateljice Anice Tomic i dramaturginje Jelene Kovacic.  Elizabeta Kukic, Vilim Matula, Nina Erak-Svrtan, Borko Peric.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
17.03.2015.
u 14:44

Tema nam je zemlja u kojoj živimo i činjenica da nijedan segment društva ne funkcionira. Kultura je tek jedan kotačić u tome...

Ovih dana u Kerempuhu se pleše završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta", što u sjećanje priziva jednu od najbolji predstava za djecu u posljednjih desetak godina "Did i repa" Gradskog kazališta lutaka iz Splita, u kojoj je svima dobro poznata priča ispričana u ritmu vrličkog kola. Asocijacija nipošto nije slučajna jer "Dida i repu" u Splitu su radile redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić, koje upravo završavaju rad na novom autorskom projektu "Made in Hrvatska", prvom projektu koji rade u Kerempuhu i koji će premijeru imati u subotu 21. ožujka.

Kraj u apokalipsi

"Made in Hrvatska" je naša prva satira, prvi "izlet" u Kerempuh i taj žanr. Prvi impuls bila je želja da se pozabavimo odnosom kulture, politike i Crkve. Okosnica priče je otvaranje fantomskog multimedijalnog centra, za što je angažiran i redatelj, velika zvijezda iz devedesetih, tada miljenik dijaspore. I zato se tu događa, kako kaže jedan od likova, "povratak otpisanih", a sve završi u jednoj poprilično apokaliptičnoj situaciji – objašnjava Jelena Kovačić.

– No, mi ovdje pričamo o Hrvatskoj, a ne samo o njenoj kulturi – nadovezuje se Anica Tomić.

– Nama je tema zemlja u kojoj živimo, odnosno ono što se u njoj događalo posljednjih 25 godina. Činilo nam se da je nužno za našu duhovnu higijenu napraviti ovakvu predstavu, jer mislimo da su političke strukture svih ovih godina dovele do toga da ni jedan segment hrvatskog društva ne funkcionira, a kultura je samo jedan mali kotačić u svemu tome – objašnjava redateljica.

Kaže da je zaključak predstave da ovdje zapravo vrijeme stoji da je naša zemlja neobična crna rupa u svemiru u kojoj se, unatoč promjenama društvenog uređenja, političkih elita i struktura, zapravo ništa ne mijenja. Istražuju elemente koji su doveli do toga i kažu kako, na žalost, ne postoje dokazi koliko su oni duboko povezani i isprepleteni.

Ljuština na sceni?

– Mehanizmi koji se koriste često su nevidljivi: od nepotizma, preko tračeva, sve do ucjena i tajnih dogovora. Sve smo to pokušale pokazati u ovoj predstavi. Dapače, po našem viđenju sada je gore nego što je bilo ikada prije – kažu autorice predstave koja će imati i titlove jer u trenutku kada u priču ulazi povjerenik EU (glumi ga Vili Matula), engleski na sceni nužan je i neizbježan. Djevojke nam nisu željele otkriti hoće li se ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština i sam pojaviti na sceni, ali kažu: "Još pregovaramo."

Na pitanje je li satira danas nepostojeći žanr kada je pobijedi svaki TV Dnevnik, kako to tvrdi Darko Lukić, ovogodišnji izbornik Dana satire, Anica Tomić kaže:

– Naš život i sve što gledamo oko sebe jest satira i zato smo pokušali tu satiru na izvedbenoj razini podići na još jedan viši nivo. Uvele smo u priču i jedan fantazmagorični element, animalne likove, radikalizirale priču. Mislim da će to biti najjači satirički element ove predstave – kaže redateljica.

>> Anja Šovagović Despot: Nisam sigurna igram li svog oca ili sebe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije