Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči premijere

Anja Šovagović Despot: Nisam sigurna igram li svog oca ili sebe

18.02.2015., Kazaliste Gavella, Zagreb - Proba predstave Kolovoz u okrugu Osage. Bojana Gregoric Vejzovic, Anja Sovagovic Despot, Nela Kocsis, Ranko Zidaric.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXELL
1/2
20.02.2015.
u 16:32

Kazalište Gavella priprema "Kolovoz u okrugu Osage" u režiji Slađane Kilibarde

"Kolovoz u okrugu Osage" slavni je dramski tekst Tracyja Lettsa, koji je za njega dobio Pulitzerovu nagradu. No, to je i još slavniji film u kojem ulogu Violet Weston glumi nenadmašna Meryl Streep.

O ljubavi koje nema

"Kolovoz..." je i nova teatarska premijera, crna komedija koju ćemo premijerno vidjeti u Gavelli u petak, 27. veljače. Režira je Slađana Kilibarda, kojoj je ovo prvi posao nakon rada na Krležinoj "Ladi" u Zrenjaninu (predstava je proglašena najboljom na festivalu "Teatar na pravom putu" u Šapcu), a nakon Zagreba je čeka Nušićeva "Gospođa ministarka" u Zenici.

– Prvi sam se put s ovim tekstom susrela prije godinu dana, a kada sam ga pročitala, bio mi je strašno zanimljiv. Isprva mi se činilo da bi to bilo i za Kerempuh, ali iako ima komičnih dijelova, drama je puno jača. Rekla bih da je ovo crna komedija i da joj je Gavella prirodni dom, a tada sam i ja svoje viđenje teksta prilagodila dramskom kazalištu – govori Slađana Kilibarda te objašnjava da je ovo priča o ljubavi, onoj koje nema iako je svi traže, o odnosima u obiteljima, o šupljim ljudima...

– U ovoj su priči ženske uloge mnogo jače od muških, a upravo je to razlog za odabir ovog djela – ističe Boris Svrtan, ravnatelj Gavelle. Uloge triju sestara Weston tumače: Bojana Gregorić Vejzović, Antonija Stanišić Šperanda i Nela Kocsis, a njihova je "mama" Anja Šovagović Despot, koja spremno priznaje da je fasciniraju sve uloge koje je napravila Meryl Streep:

– Ne samo da je ovu ulogu radila Meryl Streep nego ju je sjajno napravila, baš kao i brojne druge sjajne glumice jer ovaj se komad igra diljem svijeta. Gledala sam film paralelno s trećom sezonom serije "Domovina", u kojoj jednu od uloga tumači i Tracy Letts, koji je i glumac. Sada sam, radeći na "Kolovozu...", shvatila što znači kada sjajan tekst napiše glumac jer ovo je upravo to – sjajan glumački tekst.

Obitelj i povezanost

Anja Šovagović Despot dodaje kako je rad na ovoj ulozi bio težak, iscrpljujući i intenzivan:

– Ni sama nisam sigurna igram li svog oca, svoju mamu, baku, samu sebe... Ili sve nas zajedno. Mislim da se zaista u ovoj obitelji Weston može prepoznati svaka obitelj koja drži do svoje povezanosti. A na pitanje je li ovo univerzalna priča, Anja kaže: – Apsolutno, jer ljudi su ljudi, a emocije emocije, i u okrugu Osage i u Zagrebu. 

>> Kulturna strategija aktualne vlasti svodi se na prazne riječi i pune fotelje stranačkih klauna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije