Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštićena ustavom

Američki sud presudio - videoigra 'Call of Duty' je umjetnost

wiki
14.04.2020.
u 12:58

Sud u New Yorku presudio je u korist tvoraca igre Call of Duty optuženih za povredu autorskih prava.

Nakon što je američki proizvođač vojnih vozila Humvee tužio tvorce kultne videoigre "Call of Duty" za povredu intelektualnog vlasništva zbog korištenja njihovih vozila u igri, sud u New Yorku odlučio je da videoigre spadaju u domenu umjetnosti i time su zaštićene prvim amandmanom američkog Ustava. 

- Ako je realizam umjetnički cilj igre, prikaz stvarnih vojnih vozila unutar igre koja teži stvaranju realistične simulacije suvremenog ratovanja je opravdan i ima umjetničku vrijednost - zaključio je sudac George B. Daniels.

Ovo nije prvi put da je sud presudio u korist tvoraca videoigara - 2011. godine donesena je poznata presuda u slučaju Brown protiv Entertainment Merchants Association pokrenutim zbog zakona kojim se pokušala spriječiti prodaja nasilnih videoigara maloljetnicima. I tada je odlučeno da su igre zaštićene prvim amandmanom koji štiti slobodu govora. Kreatore igre "Call of Duty" 2014. godine tužio je i Manuel Noriega, zloglasni panamski diktator, jer su njegovog lika u igri Black Ops II navodno prikazali kao negativca. I ta je tužba propala. 

I obožavatelji videoigara i njihovi proizvođači izrazili su svoje oduševljenje ovom presudom, koja, smatraju, predstavlja prekretnicu u shvaćanju igara kao forme umjetničkog i kreativnog izražavanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije