Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bečki filharmoničari

Ambasadori duha i europske kulture

Bečka filharmonija u Lisinskom
Robert Anic/PIXSELL
27.09.2013.
u 23:58

Ovo je dokaz da je kulturna suradnja u Europskoj uniji na boljoj razini nego financijska i politička – poentirao je u svom pozdravnom govoru zagrebački filharmonijski ravnatelj Miljenko Puljić.

Zagreb ne pamti ovakvo otvaranje nove koncertne sezone Zagrebačke filharmonije. Za početak već i zato što na ovom, sinoćnjem otvaranju nije svirala Zagrebačka, nego Bečka filharmonija! Sasvim dovoljno za povijest.

Ovo je dokaz da je kulturna suradnja u Europskoj uniji na boljoj razini nego financijska i politička – poentirao je u svom pozdravnom govoru zagrebački filharmonijski ravnatelj Miljenko Puljić. Što samim Austrijancima znači Bečka filharmonija i kultura koju taj slavni orkestar predstavlja najbolje se vidjelo po ushićenju koje nije ni pokušavala sakriti austrijska veleposlanica Andrea Ikić-Böhm u prilici da u Hrvatskoj, u Zagrebu pozdravi najizvrsnije ambasadore svoje domovine. Posljednji je govorio i filharmonijsku sezonu otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zastupajući svojim govorom onaj dio publike kojima Bečka filharmonija znači samo Radetzkyjev marš i Na lijepom plavom Dunavu.

Gosti iz Beča nisu pričali, ali su rekli najviše. Glazbom. Jedino glazba omogućava Austrijancima da Hrvatima svoje prijateljstvo i dobrodošlicu u Europsku uniju požele na – ruskom! Treća orkestralna suita Čajkovskog bila je dražestan, briljantno odsviran uvod u glavnu točku večeri: nimalo zabavnu, ali u svoj njenoj tragičnosti trijumfalnu Petu simfoniju Dmitrija Šostakoviča. Hrvatska publika nažalost zna ponešto o traženju svjetla na kraju mračnog tunela i maestro Maazel je sa svojom vrlo pomnom, temeljitom i polaganom interpretacijom pogodio živac. Nakon silnih ovacija povijesna večer ipak je završila razdraganom i virtuozno odsviranom uvertirom Glinkine opere Ruslan i Ljudmila. U međuvremenu ni orkestar Zagrebačke filharmonije, nije bio besposlen. Večeras u Lisinskom svira Brittenov Ratni rekvijem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije