Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi CD: Air

Album zamišljen kao SF posveta europskoj glazbi sedamdesetih

Air - Le Voyage Dans la Lune
arhiva VL
02.03.2012.
u 13:50

Naznačivši osnovni ugođaj i "dramatičnost" već u uvodnoj, trip-hoperskoj "Astronomic Club“ , Air putuju uobičajenom stazom popločenom analognim sintesajzerima i impresionističkim klavirskim dionicama

Četrnaestominutno crno-bijelo ostvarenje Georgesa Mélièsa ‘'Putovanje na Mjesec“ iz ‘'prethistorijske'’ 1902. (u izvornom francuskom nazivu Le Voyage Dans la Lune) smatra se prvim važnim znanstvenofantastičnim filmskim pothvatom uopće, i tko je, ako ne njegovi sunarodnjaci iz dua Air, pozvaniji da naknadno kreira prikladan soundtrack?

Istina, glazba Nicolasa Godina i Jean-Benoîta Dunckela ne zrači inventivnošću svojeg nedavno restauriranog vizualnog predloška, ali je svejedno inficirana karakterističnim šarmom. Uostalom, njihova verzija retrofuturizma – zamišljenog kao svojevrsna znanstvenofantastična posveta europskoj glazbi sedamdesetih: Pink Floydu, krautrocku i Sergeu Gainsbourgu – već se pokazala ubojitom ili barem funkcionalom na ranijim ostvarenjima, a ovdje samo dobiva logičan nastavak.

Naznačivši osnovni ugođaj i "dramatičnost" već u uvodnoj, trip-hoperskoj "Astronomic Club“ , Air putuju uobičajenom stazom popločenom analognim sintesajzerima, impresionističkim klavirskim dionicama (minijatura „Decollage“, zaključna „Lava“) i zvučnim ‘'blokovima'’ tek povremenom protkanim vokalnim dionicama. Naravno, rijetki ljudski glasovi ovdje imaju ulogu stilizirane dekorativne nadgradnje, a ne sredstva za priopćavanje važnih poruka. Gradeći zvuk, Air u slušateljevoj posvijesti stvaraju slike; dokle god im to bude uspijevalo, ulogu ključnih DJ-eva na putu u orbitu nitko im ne može zanijekati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije