Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šibl i Koprolčec

Akademski slikar i ugledni fotograf udružili su snage u izložbi “Nudo furioso”

Foto: Željko Koprolčec
1/6
10.09.2019.
u 13:06

Eksperimentalnost podrazumijeva kreativnost, nepredvidljivost, intuitivnost. Upravo su se na ovim premisama spojili slikar Duško Šibl i fotograf Željko Koprolčec koji su prepoznali nevjerojatnu istovjetnost svojih kreativnih interesa – posvećenih misteriju pokreta, reći će Barbara Vujanović u predgovoru kataloga njihove zajedničke izložbe “Nudo furioso” što se otvara u varaždinskoj galeriji “Zlatni ajngel”.

Snažne autorske osobnosti

Neuobičajeno, ali tematski komplementarno! Zapravo, zar slikarstvo i fotografija nisu u umjetničkom pogledu vrlo bliski izražaji, kao vizualizacija stvarnosti i njezina koloristička doživljajnost!

Kao da se njihove slike i fotografije u kolopletu šarenih i pomaknutih tijela nastavljaju. Obojica su umjetnici snažne autorske osobnosti, među najzanimljivijim stvaraocima su našeg doba. A onda se prepoznaju po “govoru” u tematici akta, posebno pojačanog korištenjem “body-paintinga” na fotografijama, ali i snažnim k pokretima tijela na platnima...

Foto: Željko Koprolčec

Već su odavno i Šibl i Koprolčec etablirani umjetnici. Slikar živi u Londonu, a fotograf ima svjetske izlete, obojica Zagrepčani, ali se prije nisu osobno poznavali.

Internet je blagoslov i prokletstvo – kaže nam Duško Šibl u telefonskom razgovoru.

– Da ga nema, vjerojatno do ove izložbe ne bi došlo. Ne sjećam se koliko dugo smo Željko i ja prijatelji na fejsu. Ali sjećam se da su me se dojmile njegove fotke – kompozicija, boje, svjetlo/sjena. Tako da kad mi se Željko javio preko neta i predložio suradnju, oduševljeno sam pristao. Njega su se moje slike dojmile na isti način.

– Radove koji će biti prikazani na izložbi povezuje inspirativnost ljudskim tijelom, naša likovna poetika i imaginacija koju je svaki predstavio u svojoj maniri – govori Koprolčec.

– Sve odabrane fotografije imaju svoju priču i zajedno čine jednu cjelinu koja je zanimljiva nama, a nadamo se i publici. Bitan mi je motiv koji me inspirira i koji će moći izraziti moj senzibilitet i likovni doživljaj. Moji aktovi su impostirani, nastaju u studijskim uvjetima i rezultat su promišljenog pristupa i pozornog korištenja svjetla, koji prikazuju jednu ravnotežu i lišeni su suvišnih detalja. I moram zahvaliti modelima i naročito Dinu Baksi koji je bojama intervenirao na tijelima...

Foto: Duško Šibl

Uvod u Barokne večeri

Koliko se slikarstvo i fotografija naslanjaju, nastavljaju i prožimaju, bit će ovom dobro zamišljenom izložbom snažno odgonetavano, a nas obične gledatelje iznenađuju uočljive sličnosti aktova koje je svaki umjetnik radio svojim izražajnim sredstvima i tehnikama. I valja nam završiti citatom iz odličnog predgovora, jer “pokret tijela, bilo da je promišljen i oblikovan kulturom plesa, potaknut sportskim disciplinama ili da je posve nasumičan i prirodan, jedan je od iskonskih iskaza ljudskoga postojanja”.

– Jako mi je drago ponovo izlagati u tom prostoru i zahvaljujem se na podršci organizatorima Željku Sačiću, voditelju Galerije i g. Meseku, ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin kao istaknutim predstavnicima varaždinske kulturne scene koji su vidjeli potencijal koncepta koji smo im ponudili – spominje Koprolčec, a Šibl kaže: “Veselim se izložbi u Varaždinu jer je to lijep prostor u centru jednog od najljepših baroknih gradova, a projekt s kojim izlazimo pred publiku je vrlo zanimljiv, Osim toga imam familiju u Varaždinu...

Kako god – izložba “Nudo furioso” bit će otvorena 13. rujna i odlična je likovna najava raskošnih glazbenih Baroknih večeri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije