Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Akademski slikar i ugledni fotograf udružili su snage u izložbi “Nudo furioso”

10. rujna 2019. u 13:06 0 komentara 191 prikaza
Foto: Željko Koprolčec
Pogledajte galeriju 1/6

Eksperimentalnost podrazumijeva kreativnost, nepredvidljivost, intuitivnost. Upravo su se na ovim premisama spojili slikar Duško Šibl i fotograf Željko Koprolčec koji su prepoznali nevjerojatnu istovjetnost svojih kreativnih interesa – posvećenih misteriju pokreta, reći će Barbara Vujanović u predgovoru kataloga njihove zajedničke izložbe “Nudo furioso” što se otvara u varaždinskoj galeriji “Zlatni ajngel”.

Gabriele D’Annunzio (u sredini) s narednicom groficom Margheritom Incisom Cameranom i njezinim suprugom, zapovjednikom posebne postrojbe La Disperata Enijem Rossijem Passavantijem u riječkoj luci 100 godina okupacije D’Annunzijevu torturu u Rijeci opisala je jedna Hrvatica

Snažne autorske osobnosti

Neuobičajeno, ali tematski komplementarno! Zapravo, zar slikarstvo i fotografija nisu u umjetničkom pogledu vrlo bliski izražaji, kao vizualizacija stvarnosti i njezina koloristička doživljajnost!

Kao da se njihove slike i fotografije u kolopletu šarenih i pomaknutih tijela nastavljaju. Obojica su umjetnici snažne autorske osobnosti, među najzanimljivijim stvaraocima su našeg doba. A onda se prepoznaju po “govoru” u tematici akta, posebno pojačanog korištenjem “body-paintinga” na fotografijama, ali i snažnim k pokretima tijela na platnima...

 | Autor : Željko Koprolčec Foto: Željko Koprolčec

Već su odavno i Šibl i Koprolčec etablirani umjetnici. Slikar živi u Londonu, a fotograf ima svjetske izlete, obojica Zagrepčani, ali se prije nisu osobno poznavali.

Internet je blagoslov i prokletstvo – kaže nam Duško Šibl u telefonskom razgovoru.

– Da ga nema, vjerojatno do ove izložbe ne bi došlo. Ne sjećam se koliko dugo smo Željko i ja prijatelji na fejsu. Ali sjećam se da su me se dojmile njegove fotke – kompozicija, boje, svjetlo/sjena. Tako da kad mi se Željko javio preko neta i predložio suradnju, oduševljeno sam pristao. Njega su se moje slike dojmile na isti način.

Performans Branko Milisković 5. izdanje Festival Ekstravagantna tijela dolazi u znaku Ekstravagantne ljubavi

– Radove koji će biti prikazani na izložbi povezuje inspirativnost ljudskim tijelom, naša likovna poetika i imaginacija koju je svaki predstavio u svojoj maniri – govori Koprolčec.

– Sve odabrane fotografije imaju svoju priču i zajedno čine jednu cjelinu koja je zanimljiva nama, a nadamo se i publici. Bitan mi je motiv koji me inspirira i koji će moći izraziti moj senzibilitet i likovni doživljaj. Moji aktovi su impostirani, nastaju u studijskim uvjetima i rezultat su promišljenog pristupa i pozornog korištenja svjetla, koji prikazuju jednu ravnotežu i lišeni su suvišnih detalja. I moram zahvaliti modelima i naročito Dinu Baksi koji je bojama intervenirao na tijelima...

 | Autor : Duško Šibl Foto: Duško Šibl

Uvod u Barokne večeri

Koliko se slikarstvo i fotografija naslanjaju, nastavljaju i prožimaju, bit će ovom dobro zamišljenom izložbom snažno odgonetavano, a nas obične gledatelje iznenađuju uočljive sličnosti aktova koje je svaki umjetnik radio svojim izražajnim sredstvima i tehnikama. I valja nam završiti citatom iz odličnog predgovora, jer “pokret tijela, bilo da je promišljen i oblikovan kulturom plesa, potaknut sportskim disciplinama ili da je posve nasumičan i prirodan, jedan je od iskonskih iskaza ljudskoga postojanja”.

lauba Dvije izložbe kao posveta ženama i vremenu u kojem je Pluton još bio planet

– Jako mi je drago ponovo izlagati u tom prostoru i zahvaljujem se na podršci organizatorima Željku Sačiću, voditelju Galerije i g. Meseku, ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin kao istaknutim predstavnicima varaždinske kulturne scene koji su vidjeli potencijal koncepta koji smo im ponudili – spominje Koprolčec, a Šibl kaže: “Veselim se izložbi u Varaždinu jer je to lijep prostor u centru jednog od najljepših baroknih gradova, a projekt s kojim izlazimo pred publiku je vrlo zanimljiv, Osim toga imam familiju u Varaždinu...

Kako god – izložba “Nudo furioso” bit će otvorena 13. rujna i odlična je likovna najava raskošnih glazbenih Baroknih večeri.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.