Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noć knjige

800 programa od broda do zatvora

VL
Autor
Denis Derk
22.04.2019.
u 09:00

Superjunak Knjigomir s dalekog planeta Libromeda zaštitno je lice ovogodišnje manifestacije, a supermoći je dobio upravo zahvljajući čitanjem

U utorak 23. travnja osmi put po redu diljem Hrvatske, ali i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori održava se Noć knjige. Središnja teme popularne manifestacije koja se ove godine događa usred školskih praznika omiljeni su likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, vjerojatno i kao odjek nedavnih strastvenih, a sada i utihnulih polemika oko okljaštrene lektire u novom kurikulu hrvatskog jezika. Publiku bi u čak 174 hrvatska mjesta svih veličina trebalo privući više od osam stotina raznolikih programa.

Godina jubileja

No organizatori su za izbor teme iskoristili i brojne jubileje koje nudi ova godina, a to je 180 godina od objavljivanja romana “Junak našeg doba” Mihaila Ljermontova, osamdeset godina izlaženja Marvelovih stripova, pola stoljeća izlaženja omiljenog Alana Forda, devedeset godina od prve pojave Popaja, ali i pedeset godina od rođenja i dvadeset godina od smrti poznatog hrvatskog autora stripa Edvina Biukovića.

Zahvaljujući stripovskoj inspiraciji, zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, junak s posebnim moćima vrlo sličan Supermenu kojeg je dizajnirao Boris Kuk, dok su Knjigomirova putovanja s udaljenog planeta Libromedo do Zemlje i Noći knjige ilustrirali Josip Sršen i Sebastijan Čamagajevac. Knjigomir će se i osobno pojaviti na otvaranju Noći knjige točno u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje će biti objavljeni i rezultati najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj. No sada u novom obliku, jer je ove godine istraživanje provela agencija Kvaka koja će donijeti konkretne podatke o čitanju i kupovanju knjiga u Hrvatskoj. Ovogodišnje istraživanje provedeno je u ožujku.

Noć knjige ima i svoj YouTube kanal, ali i Facebook profil, stotinjak hrvatskih knjižara najavljuje znatne popuste (Školska knjiga, primjerice, i šezdeset posto na odabrane naslove), neke knjižnice obećavaju opraštanje zakasnina i besplatno učlanjenje (među njima nisu i Knjižnice grada Zagreba) i to u točno određenim terminima.

Među 800 programa koji će se odvijati i na brodovima Jadrolinije, u karlovačkom zatvoru i u pojedinim bolnicama izdvaja se dubrovački nastup kantautora i pisca iz Slovenije Zorana Predina koji će u dubrovačkoj knjižnici s početkom u 20.30 predstaviti svoju novu proznu knjigu “Glavom kroz zid”. U zagrebačkoj Kući Šenoa u 18 sati pisac Jan Bolić govorit će o svom detektivu Johnu Monroeu, dok će u Libriconu u Bleiweisovoj ulici u Zagrebu u 18 sati Edo Popović predstaviti knjigu “Čovjek i planina”. Akademik i jedan od najčitanijih hrvatskih pisaca Pavao Pavličić gostuje u 19.30 u kutinskoj knjižnici, dok će u knjižnici u Bakru u 19 sati roman “Put u Gonars”, čija se radnja i odvija u Bakru za vrijeme Drugog svjetskog rata, predstaviti književnik Nikola Petković.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Požegi u 21 sat o tajnama književničkog i uredničkog zanata razgovarat će pisci Marina Vujčić i Ante Tomić, dok će u petrinjskoj knjižnici u 19 sati gostovati svestrana autorica Božica Brkan. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u 15.30 počinje program posvećen velikoj hrvatskoj povjesničarki Mirjani Gross, dok će u Sveučilišnoj i gradskoj knjižnici u Osijeku u 18 sati biti održan program u čast našem slavnom filmskom redatelju i animatoru, karikaturistu i ilustratoru Borivoju Dovnikoviću.

U karlovačkoj će knjižnici Milana Vuković Runjić predstaviti knjigu “Majstori u mojoj kući”, dok će u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima u 18 sati svoj hvaljeni roman “Divlje guske” predstaviti Julijana Adamović. Na svečanosti otvorenja u NSK bit će objavljeni pobjednici natječaja “Koji si ti lik” koji je proveden u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara na koji su se odazvali učenici iz 78 škola. Na natječaj su dospjela 72 literarna rada i 81 likovni rad inspiriran stripom.

BookTube kanal

Pokrenut je i BookTube kanal Noć knjige na koji se može poslati kratki video na hrvatskom jeziku o omiljenim knjigama, književnim junacima i drugim knjiškim temama. I ove je godine organizirana humanitarna akcija prikupljanja knjiga za udrugu MoSt iz Splita koja ima Centar za beskućnike i Centar podrške za djecu i mlade s problemima u ponašanju.

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara HGK, NSK, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije