Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovački ZILIK

50. izdanje zimske slikarske kolonije osnovane zbog djece i za djecu

Foto: Privatna arhiva
1/7
10.01.2024.
u 09:37

Od 22. do 26. siječnja 2024. godine u Karlovcu održati jubilarni 50. ZILIK (Zimska likovna kolonija) u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici "Vladimir Nazor" u suradnji s brojnim likovnim umjetnicima koje je selektirala izbornica Sonja Švec Španjol

- U Hrvatskoj postoji jako puno likovnih kolonija, no što razlikuje ZILIK od ostalih kolonija? 

ZILIK (Zimska likovna kolonija) jedna je od najdugovječnijih, ali i najposebnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj, jer je osnovana s iznimno plemenitom svrhom – za i zbog djece bez adekvatne roditeljske skrbi tj. za štićenike Centra za pružanje usluga u zajednici "Vladimir Nazor" u Karlovcu. Od 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, tadašnji ravnatelj Centra Pero Car te supružnici Petar i Dana Grgec, osnovali su ZILIK koji otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje inspirativne trenutke druženja djece i umjetnika. Čak je i ugledni povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i muzealac Vladimir Maleković istaknuo kako je "ZILIK jedina kolonija u nas koja ima program i svrhu" - kažu iz Zimske likovne kolonije.

Tema jubilarnog 50. ZILIK-a je 'prijateljstvo', jer je ono glavna i neraskidiva nit poveznica koja doslovce od samih početaka ZILIK-a do danas objedinjuje i povezuje djecu, umjetnike, zaposlenike Centra i sve dobre duše koje posjete ZILIK. A povodom jubilarne obljetnice pripremili su pregršt zanimljivih i raznolikih sadržaja, aktivnosti i događanja kojima će obilježiti i proslaviti punih 50 godina postojanja ZILIK-a.

Ove godine tako će se tradicionalno održati Veliki ZILIK na kojem će sudjelovati ukupno 13 umjetnica i umjetnika odabranih putem javnog natječaja za sudjelovanje. Veliki ZILIK je opet poprimio međunarodni karakter te će na njemu sudjelovati umjetnice i umjetnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

U pripremi je i Mali ZILIK na kojem će pet akademskih umjetnica i umjetnika održati raznolike i kreativne likovne radionice za djecu iz Centra za pružanje usluga u zajednici "Vladimir Nazor" te djecu iz škola i domova iz cijele Hrvatske koji redovno svake godine dolaze na ZILIK.

Uz Mali i Veliki ZILIK tu je i iznenađenje za mališane, ali i sve zainteresirane posjetitelje. Naime, naš najpoznatiji meteorolog Zoran Vakula i najpoznatiji hrvatski karikaturist Nik Titanik održat će promociju serije meteoslikovnica pod nazivom "Vremenaste priče".

1/7

Kruna svih kulturno-umjetničkih događanja u sklopu 50. ZILIK-a je svakako velika izložba iz fundusa pod nazivom "ZILIK – 50 godina" na kojoj će biti predstavljeno 150 radova 100 umjetnica i umjetnika koji su sudjelovali na ZILIK-u u proteklih 50 godina. Izložba je retrospektivnog karaktera i sadrži raspon djela od onih nastalih davne 1974. godine na 1. ZILIK-u pa sve do recentnih radova nastalih na prošlogodišnjem 49. ZILIK-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije