Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljena antologija

50 godina Večernjakove kratke priče

13.05.2015., Zagreb - U Preporodnoj dvorani palace narodnog doma u Opatickoj 18, odrzana je promocija knjige
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/8
13.05.2015.
u 23:13

Propadale su države, ali natječaj za kratku priču je opstao, kaže Dražen Klarić

U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pred brojnim književnicima predstavljena je antologija kratke priče Večernjeg lista "50 godina - 50 priča". Naslov (i koncepciju) antologije najstarijeg natječaja za kratku priču u Hrvatskoj dao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, a teški posao izbora samo pedeset priča i autora za slavljeničku knjigu obavio je selektor natječaja od njegovih početaka Tomislav Sabljak.

– Neki od pisaca uvrštenih u antologiju stoje uz bok najboljim europskim pripovjedačima – rekao je Tomislav Sabljak koji je podsjetio da je Večernji list počeo objavljivati kratke priče u vrijeme kada je glavna urednica bila Vera Vrcić, a urednik kulture pisac Danko Oblak. Bilo je to vrijeme kada je forma kratke priče bila zapostavljena. Prisjetio se Sabljak i mnogih anegdota iz dugogodišnjeg selektiranja, od principijelne svađe članova žirija Ranka Marinkovića i Dalibora Cvitana, do situacije kada je ugledni književnik Vjekoslav Kaleb protestirao protiv naziva kratka priča, jer da je to "američka izmišljotina".

Pothvat Večernjeg lista

Domaćin predstavljanja, predsjednik HAZU Zvonko Kusić istaknuo je da je pola stoljeća Večernjakova natječaja za kratku priču bilo u službi čuvanja hrvatskog identiteta. Natječaj Večernjeg lista nazvao je pothvatom spomenuvši da su na njega priče slali i početnici i klasici te da je u žirijima uvijek bilo mjesta za akademike. I sada je predsjednik žirija akademik Milivoj Solar, a Ranko Marinković, po kojem je natječaj dobio ime, predsjedao je žirijem punih petnaest godina.

– Večernji list je važan dnevnik, a njegov natječaj za kratku priču uspješna je akcija promicanja čitanja – naglasio je akademik Kusić podsjetivši da Tomislav Sabljak već dugo vodi Akademijin Zavod za povijest hrvatske književnosti smješten baš u Narodnom domu gdje se nalazi i Preporodna dvorana.

Glavni urednik Večernjeg list Dražen Klarić zahvalio je na potpori ovoj knjizi bivšoj ministrici kulture Andrei Zlatar Violić (koja je za antologiju napisala i uvodnik) i Ministarstvu kulture, Akademiji, ali i autoru antologije Tomislavu Sabljaku. Spomenuo je da je velika vrijednost knjige u popisu svih priča koje je Večernji list u svom subotnjem broju objavio u ovih pola stoljeća, a riječ je o čak 2300 priča. Kako su u knjizi objavljeni i podaci o nagrađenicima natječaja, ova će knjiga biti odličan materijal za studente književnosti – istaknuo je Klarić. Zahvalio je i svim urednicima kulturne rubrike Večernjeg lista koji su natječaj čuvali i sačuvali, rekavši da su se u ovih pola stoljeća raspadale i države i sustavi, ali da je natječaj za kratku priču Večernjeg lista opstao.

– A tako će biti i nadalje – obećao je Klarić.

Izvršna urednica knjige Bojana Radović posebno je zahvalila na velikom trudu Ivani Sabljak i Zdenki Kokotović koje su zaslužne za opsežnu bibliografiju Večernjakova natječaja za koju je trebalo puno istraživanja po raznim arhivima.

Bučna afirmacija žanra

Na predstavljanje antologije koja se može kupiti i na kioscima došli su i pisci koji su u nju uvršteni: Ivan Aralica (u knjizi se nalazi njegova priča iz 1966. godine), Nedjeljko Fabrio, Bartul Matijaca, Miro Gavran, Julijana Matanović, Irena Škorić, Stjepan Čuić, Dimitrije Popović...

U Preporodnoj dvorani bila je i Jadranka Kosor čija je priča uvrštena u antologiju ženske kratke priče objavljenu 2004. godine, a Večernjakov natječaj iznjedrio je i antologiju Hrvatska kratka priča 2004. godine koju su objavili Alfa i Večernji list. Kako su nekada uz priče izlazile i grafičke ilustracije, do sada su objavljene i dvije grafičke mape objavljenih ilustracija, čega se u svom predgovoru sjetila i bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

"Večernjakova 'Kratka priča', koja nosi ime Ranka Marinkovića, majstora hrvatske proze i dugogodišnjeg predsjednika žirija, nije izgubila na aktualnosti, baš kao što i žanr kratke priče u današnjem ubrzanom vremenu obilježenom stalnim mijenama stječe stalno nove poklonike i u produkciji i u recepciji", napisala je sveučilišna profesorica književnosti Andrea Zlatar Violić u predgovoru knjige.

A dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić u svojoj je knjizi "Uvod u hrvatsku kratku priču" iz 2012. godinu napisala da je baš natječaj za kratku priču Večernjeg lista pridonio jačoj i bučnijoj afirmaciji ovoga žanra.

"Duga tradicija od pedesetak godina i brojna ugledna književna imena koja su dobila ovu nagradu najbolji su dokaz tomu", napisala je Helena Sablić Tomić.

I doista. Među autorima objavljenih priča u novoj antologiji su i imena Danila Kiša, Filipa Davida, Slobodana Novaka, Pera Šegedina, Anđelka Vuletića, Mirjane Matić-Halle, Jože Horvata, Mirka Božića, Gorana Tribusona, Mirka Kovača, Carmen Klein, Antuna Šoljana, Miljenka Jergovića, Ivana Kušana, Daše Drndić, Josipa Mlakića... 

>> Knjiga je platforma za proučavanje kratke priče i cijele naše književnosti 

>> Polustoljetni rezime natječaja za kratku priču Večernjeg lista

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije