Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hauser i šulić

2Cellos: Globalne zvijezde raspametile Zagreb

\'21.12.2011., Zagreb - U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Stjepan Hausewr i Luka Sulic, odrzali koncert .  Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/6
22.12.2011.
u 18:20

Stjepan Hauser i Luka Šulić žestokim ritmovima stvarali euforiju, a nježnim melodijama gasili požar.

Baš oko Božića, prije točno godinu dana, Stjepan Hauser i Luka Šulić počeli su razrađivati i uvježbavati vlastitu obradu i izvedbu Jacksonove pjesme "Smooth Criminal".

Umjetničko podrijetlo

To što je Stjepan bio kod kuće, pokraj Pule, a Luka u Londonu, nije im bio nikakav problem, zato postoji Skype. Jednom, kad se o njima bude snimao film, to će biti zgodan detalj u priči o nevjerojatno brzom globalnom uspjehu dvojice mladića. Od Stjepana je potekla ideja da se upuste u nešto takvo, da sami naprave i videospot, stave ga na YouTube, pa što bude. Ostalo znate.

Sinoć, točno 11 mjeseci nakon što se "Smooth Criminal" u izvedbi tandema 2Cellos pojavio na internetu, Stjepan i Luka održali su koncert u Lisinskom. Pomama za ulaznicama bila je neviđena, a putem videosnimke, s dva velika ekrana iznad pozornice, početak showa najavio je glavom i naočalama sir Elton John.

Prije toga, s po dvije klasičarske točke najprije Stjepan, pa Luka, željeli su podsjetiti na svoje umjetničko podrijetlo, ali električna violončela i ozvučeni klavir, za kojim je nenajavljena ostala pijanistica Mia Miljković, nisu baš učinili veliku uslugu skladbama Poppera i Rahmanjinova, pa čak ni Montijevu Čardašu ili pjevnoj Morriconeovoj filmskoj temi.

Svoj novostečeni utjecaj Hauser i Šulić jednog će dana moći iskoristiti za promociju glazbe na kojoj su odrasli i izbrusili svoje talente tako da ponovno s lakoćom rasprodaju Lisinski, a onda obožavateljima ponude, recimo, bezvremenske Bachove suite.

Ipak, crossover, u kojem su sada globalne zvijezde, ima dva smjera kad je riječ o kombinacijama s klasikom. Jedan je banaliziranje klasične glazbe tako da ju se trpa u šablone konfekcijskog popa. A drugi je dodavanje nove vrijednosti starim i novim rock i pop-hitovima sredstvima klasičarskog majstorstva.

Silna kreativnost

Srećom, Stjepan Hauser i Luka Šulić rade ovo drugo i u tome su – zakon, kako sinoć reče jedan od najmlađih posjetitelja koncerta, a kojem noge sa stolca još ne dopiru do poda Lisinskog.

Iako su samo duet, Hauser je očito frontmen koji osobito uživa u teškometalnim rokerskim riffovima, skakanju na noge s violončelom i poticanju publike na raspamećivanje. Luka mu postojano asistira kao čelistička "ritam-mašina", ali i kada treba muzikalno izvući neku osobito nježnu melodiju, kao što je ona Stingova kojom su preksinoć gasili požar, tj. sve ono vriskanje, skakanje, pljeskanje i ovacije koje su izazvali.

Bila bi vulgarna komercijalizacija kada nadareni mladići ne bi bili silno kreativni i kada gudalima praše i sa žica prstima čupaju hitove bendova Guns'N'Roses, Green Day, U2, Nirvana, Red Hot Chili Peppers ili AC/DC. A da su i u tome zakon, misle i kolege rock-kritičari.

Komentara 11

DK
dkatica2
19:39 22.12.2011.

Boris Buzančić ------------------- prvi gradonačelnik Zagreba u demokratskoj Hrvatskoj održao je prvi govor Zagrebčanima ovim riječima , Od sada će se u Zagrebu svirati samo Na lijepom plavom Dunavu,amen!

SI
signum88
20:10 22.12.2011.

Ovi novinari nas hoće uvjeriti u nešto novo i fenomenalno i svjetsko otkriće...mislim dečki su OK...ali postoji nešto još od 1993. godine što se zove APOCALYPTICA i gdje četvorica Finaca sviraju obrade na čelima...a tko posluša vidjet će frapantnu sličnost...

MA
Majur
19:03 22.12.2011.

Bravo decki,u doba karleusa,ceca,severinine stikle i paprika afrika pravo osvjezenje i to u cijelome svijetu......al se negdje bombasticne domace zvijezde grizu zbog njih.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije