Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hauser i Šulic

2 Cellos: Možda i od Eltona ušićarimo nešto za mlade kolege

'16.12.2011., Zagreb - Glazbenici violoncelisti Stjepan Hauser i Luka Sulic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
17.12.2011.
u 17:12

U Zagreb su se vratili iz Los Angelesa, gdje su snimili epizodu popularne glazbene serije Glee

Umor nisu mogli skriti. U srijedu su stigli iz SAD-a, u četvrtak osnovali svoju zakladu za kupnju prvih instrumenata mladim talentiranim glazbenicima, a tada su se na njih obrušili hrvatski mediji. Kada su Stjepan Hauser i Luka Šulić, glazbena senzacija koju svijet prepoznaje pod imenom 2Cellos, navečer konačno stigli u naš studio, Luka je navukao pancirku koju je tamo pronašao. Tako se i slikao, jer vjerojatno je nije imao snage skinuti.

U Zagreb su se vratili iz Los Angelesa. Tamo su snimali epizodu popularne serije Glee, koja će biti prikazana potkraj siječnja 2012. Svi ih pitaju samo o tome, ali oni po ugovoru ne smiju ništa reći, otkriti ni najmanji detalj te nove epizode iz serijala o tome kako su dva hrvatska glazbenika pokorila svijet. 

U srijedu 21. prosinca sviraju u Lisinskom, na koncertu koji je rasprodan u samo tri dana. Dva dana prije toga, 19. prosinca, Stjepan je s Oliverom Dragojevićem u Puli. Na pitanje hoće li se 20. prosinca pojaviti na Urbanovu koncertu u Tvornici umjesto njega odgovara Luka:

– Neće! To čak ni on ne može.

Možda ušićarimo i od Eltona

Razgovor smo nužno počeli pričom o Zakladi Hauser & Šulić, koju su osnovali u suradnji sa Zagrebačkom bankom.

– Mladim glazbenicima nije nimalo lako, u prvom redu zbog financijskih razloga. Obojica smo to osjetila na svojoj koži. Znamo kako je to kada netko ne može razvijati svoj potencijal zbog financijskih problema i strašno nam je drago da smo se već sada našli u situaciji da pomognemo – objašnjava Stjepan i nastavlja:

– Mi ulažemo dio svoje zarade, očekujemo donatore, a i svatko od građana moći će pridonijeti. Možda i od Eltona ušićarimo koju kunu – smije se.

– On jest poznati humanitarac i jako je ponosan na ovaj naš humanitarni početak. Rekao nam je da idemo njegovim stopama, ali mi znamo da smo tek na početku – objašnjava Luka i dodaje:

– Gudački instrumenti vrlo su skupi. Što smo slavniji, zapravo sviramo na jeftinijim violončelima, sada na električnim. Ali treba učiti na drvenom instrumentu jer se jedino tako razvijaš kao pravi glazbenik. Solidan drveni violončelo stoji između 10 i 15 tisuća eura, a oni vrhunski prelaze cijenu od 100 tisuća eura. Ali i sve ostalo je vrlo skupo. Recimo, komplet žica stoji 250 eura, a za gitaru ni 50 eura. Na početku je to jednostavno: upišeš dijete u glazbenu školu, ali kada ono pokaže talent, kada vidiš da ima volje za rad i učenje, tada počinju žrtvovanja.

Obojica su, naravno, svjesna što su njihovi roditelji sve žrtvovali za njihove glazbene karijere i kažu da je zapravo iz pozicije nekog u Hrvatskoj najteže talentiranom djetetu priuštiti specijalizaciju u inozemstvu. Nadaju se da će njihova zaklada i tu pomoći.

Demokracija u šoubiznisu

Kad bace pogled unatrag, kažu da je 2011. mnogo toga promijenila. Navode uspjehe, ali kao najveći ističu suradnju s Eltonom Johnom.

– To je ono što ostaje trajno. To je prijateljstvo za cijeli život. I to je na nama ostavilo najviše traga.

Razgovarali smo i o svemu što su naučili otkako je krenulo ludilo. Posebno su ponosni na iskorak iz uskog svijeta klasične glazbe.

– Izašli smo u svijet u kojem sve funkcionira drukčije. Ovdje je najvažniji odjek koji postižeš kod ljudi. Toga u klasici uopće nema. Tamo sve ide preko dirigenta, direktora festivala...

Demokracija je mnogo veća u ovom šoubiznisu, kaže Luka, a obojica se smiju kada im kažem kako je jedan profesor glazbe u Dubrovniku gotovo dobio infarkt zbog aplauza između stavaka. "Neka samo plješću", kažu. Nakon zagrebačkog koncerta čeka ih nekoliko dana odmora, a nakon Nove opet su u avionu – odredište Japan.

Komentara 6

MI
mightymraz
16:49 19.12.2011.

ušićarimo......o boze!

OX
oxymoron
19:30 18.12.2011.

Na brdovitom Balkanu ne moze cak ni jedan clanak vezan za (kvazi)kulturu bez sintagme \'pokorili svijet\'...gadezljivo...deckima svaka cast!

OB
-obrisani-
19:31 18.12.2011.

Dajem dva Celosa za jedan Buritos

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije