Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na more sa psom

Noćenje za ljubimca od pet do čak trideset eura

08.01.2015. - Znak zabrane uvodjenja pasa na zelenu povrsinu. Photo: Borna Filic/PIXSELL
16.06.2015.
u 10:02


Britanci će u 2015. na svoje ljubimce potrošiti sedam milijardi dolara

U današnjem svijetu s više od sedam milijardi ljudi i nešto više od milijardu turista, u domaćinskom okružju uživa i oko petsto milijuna kućnih ljubimaca.

Sve više vlasnika od svojih se pasa, mačaka, zamoraca, papiga... ne želi rastati ni na godišnjem odmoru. Većina je spremna investirati u putne dokumente svog kućnog ljubimca, kako je u jednom članku konstatirao britanski Telegraph, zato što smatra da je odmor prilika da se kvalitetnije posvete i svom (obično) malom prijatelju.

Brojna je i skupina Britanaca, gotovo 20 posto, kojima je jeftinije povesti psa ili mačku na putovanje nego mu plaćati smještaj u mjestu stanovanja. Iako, na kućnim se ljubimcima ne štedi, na njih će samo ove godine Britanci potrošiti oko sedam milijardi dolara. Ne čudi onda da su mnogi na odmor spremni povesti čak i konja.

Nije poznato ima li jadranskih domaćina koji bi rado primili i takvoga gosta, no za posjetitelje s manjim kućnim ljubimcima u mnogim se mjestima bez problema nalazi smještaj. U špici se po danu plaća nekoliko eura u privatnom smještaju (često pet eura, a izvan sezone mnogi neće ništa naplatiti), oko deset eura u hotelu s tri zvjezdice, ali i 30 eura ako se radi o visokoj kategoriji.

S time da dio jadranskih domaćina u ljetnoj špici ipak bira. Nekim je hotelima, recimo, 20 kilograma gornja granica za kućne ljubimce koje primaju, a slično je i u zimmer-freiju.

Max je prevelik

– Zato sam i odustao od ljetovanja usred ljeta, na odmor idem u rujnu. Moj labrador Max ima 40 kilograma i kad to čuju vlasnici apartmana, u tjednima kad mogu birati gosta, nisu nas baš voljni primiti. Ali zato u izvansezoni nema problema – kaže Zagrepčanin Andreas Šamija.

Problemi, međutim, često počnu kad se krene na plažu. U mnogim mjestima još nema plaža za kućne ljubimce, a na svim drugim plažama sve češće niču znakovi zabrane.

– Neugodno sam se prije nekoliko dana iznenadio u Vodicama, gdje ljetujem već 25 godina. Na području Vodica i u Srimi postavljene su ploče na kojima je nacrtan pas prekrižen crvenom crtom. Pa kamo da idu stotine turista koje na odmor dođu sa svojim kućnim ljubimcima? Mogu prihvatiti da je to tako zbog djece, kako su mi objasnili u općini, ali djeci smetaju i potencijalna su opasnost i užad od brodica privezanih u istom plićaku u koji psi ne smiju – naljutio je vodički slučaj našeg čitatelja Antu Bunozu, koji pita zašto se čamce ne ukloni.

Neuspješna borba

U Vodicama odgovaraju da će uskoro otvoriti i službenu plažu za pse. Borba s vlasnicima brodica vezanim u plićaku, pak, traje neprestano, a nitko ne može dežurati 24 sata, pa je često neuspješna.

Većini vlasnika kućnih ljubimaca upravo su takve stvari i sporne. S razlogom, jer, ako se uvodi red, onda on mora vrijediti za sve. Ako se psima zabranjuje ulaz na plažu, onda se istodobno mora naći prostor na kojem su dobrodošli. Na sreću, svake je sezone ipak sve više plaža za kućne ljubimce, pa raste komfor i onima koji dolaze u društvu svojih ljubimaca i onima bez njih. Duž obale trenutačno je pedesetak službenih plaža za pse, a planirane su i Nacionalnim programom upravljanja i uređenja plaža.

Da je zabrana pristupa neprihvatljiva smatra i Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Zabrane su neprihvatljive, a rješenja za suživot lako se nađu ako se radi na rješavanju probelma

Luka Oman

– Skrbnicima i njihovim psima treba omogućiti normalno funkcioniranje i kretanje u mjestu u kojem žive, kao i boravak u mjestu u kojem su došli na odmor, uključujući kvalitetan pristup plaži, odlazak u kafiće... Rješenja za suživot lako se nađu ako se radi na rješavanju problema, a to rezultira zadovoljstvom svih. Zabrana pristupa često dovodi do uskraćivanja osnovnih potreba pasa. U Hrvatsku dolaze i strani turisti koji vode pse sa sobom, treba im omogućiti dolazak i ugodan odmor – kaže Oman.

>>Pazite koje voće dajete psu, može biti vrlo opasno

 

Komentara 3

YO
yohana
14:36 16.06.2015.

Imam kucnog ljubimca malog mopsa.Nemogu zamisliti odmor i kupanje bez njega.U Hrvatsku nismo jos isli na more na odmor,jako me je obradovalo da ima mjesta gdje ga mogu povesti sa sobom.Eto nas u 8 i 9 mjesecu na jadranu i jako sam sretna.Hvala novinarima za ovaj clanak

N1
natysky_1
14:27 24.06.2015.

U dalmatinskom Novigradu, hotelu Aparthotel Castrum Novum kućnim ljubimcima je besplatan boravak i nitko se ne buni na njihovo kupanje na plaži...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije