Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlostavljane životinja

Dobriša je pronađen s velikom rupom na glavi, netko ga je pokušao ubiti sjekirom

Ranjeni ovčar
Foto: Privatni album
1/5
30.11.2016.
u 20:37

Brzom operacijom psu je spašen život, a čakovečki volonteri pozivaju očevice da im otkriju ime počinitelja koji bi trebao dobiti i zasluženu kaznu

Volonteri čakovečkog skloništa Prijatelji strahuju svaki put kad zazvoni telefon. S druge strane obično čuju samo tužne priče o ostavljenim i zlostavljanim životinjama. Baš zato vesele se svakom danu u kojem ih nitko ne zatraži pomoć.

- Sredina tjedna, stigli čak do srijede bez ijednog indicenta. Obično već ponedjeljkom neki horor. A onda poziv, njemački ovčar s rupom na glavi. Ne, nismo čekali. Pokupili smo ga najbrže što smo mogli. Nagledamo se svega, ali ovo nas je ostavilo bez riječi - kažu volonteri. Pas je pronađen u mjestu Celine, općina Podturen, s ogromnom rupom na glavi. Prema obliku, vjerojato je udaren sjekirom.

Još se ništa ne zna

- Brzom operacijom spašen mu je život, no hoće li sve proći bez komplikacija tek treba vidjeti - ističu volonteri. Priča o teško ranjenom psu proširila se društvenim mrežama. Postavlja se samo jedno pitanje: "Tko je to mogao učiniti, zar takav netko živi među nama?“.

O zlostavljanj pasa u Međimurju Aleksandra Hampamer, voditeljica skloništa, govori i piše nadležnima već dulje vrijeme, no ništa se nije promijenilo.

- Iako je prošlo gotovo godinu dana, u romskim naseljima i dalje luta preko 2000 nezbrinutih pasa koji umiru od bolesti, pothlađenosti, gladi. Nakon što su u tim istim naseljima očišćeni deponiji smeća, psi više nemaju što jesti. Kujice se kote svakodnevno, a maleni se smrzavaju, umiru od nametnika ili gladi. Sklonište Prijatelji od početka godine izvuklo je iz naselja preko 350 pasa, onih najkritičnijih. Napravljeno je to uz pomoć udruga iz čitave zemlje i građana, no to je tek kap u moru jada koji tamo prevladava – ističe A. Hampamer.

Sve više se šuška da će se problem riješiti tako da se višak pasa u romskim naseljima usmrti

Gradovi i općine u kojima su naselja kažu da novca za sterilizaciju nemaju, a Ministarstvo poljoprivrede ne želi pomoći dok te iste općine i gradovi ne sastave akcijski plan i daju pisana jamstva po kojem bi se problem riješio. Rješenje bi trebalo obuhvatiti cijepljenje i čipiranje svih vlasničkih pasa, sterilizaciju istih te zbrinjavanje "viška“ pasa. Budući se radi o ogromnim sredstvima, sve se više "šuška“ kako će se problem riješiti tako da se višak pasa usmrti, kao što je napravljeno i 2009. godine.

Svaki život je vrijedan

- Zar onda čudi da se ovakvi horori događaju kad sami čelnici nekih općina predlažu ovu mjeru, ne shvaćajući da je život svakog živog bića vrijedan, kako čovjeka, tako životinje? Napuštenih životinja sve je više. I dok zakonodavac priprema novi Zakon o zaštiti životinja u kojem ponovo nema uredbe o obaveznoj sterilizaciji za sve pse, kako bi se smanjila populacija pasa lutalica, oni se zbrinjavaju u tridesetak registriranih skloništa od kojih je samo 6 no kill. Što se time poručuje? Da se svaki višak može riješiti smrću? I gdje je onda razlika između injekcije u skloništu i nečije ruke sa sjekirom? Razlike nema, jer život je život - ogorčena je A. Hampamer.

Njemački ovčar iz ove priče imao je sreću da su ga vidjeli dobri ljudi, da je uspio pobjeći drugom, možda smrtonosnom udarcu. I imao je sreću da je stigao u sklonište koje ne usmrćuje nakon 60. dana, a tisuće njih nemaju tu sreću.

Komentara 5

Avatar istina007
istina007
22:19 30.11.2016.

Ja imam nemačkog ovčara i kad sam pogledala sliku videla sam mog kera kao da on leži povređeno. Plačem i nemogu razumeti da bilo ko može da uradi takav užaš i nadam se da će pronaći ko je to uradio i kazniće ga. Nemački ovčari su jako pametni i kako gazda vaspita takav će biti. Mog psa mačka ga ponekad išamari a ne on mačku i na ulicu idemo zajedno šetati ker mačka i ja a ljudi viće meni pazite da ker ne bi dirao mačku a ja ne mij ker pazi na mačku i spavaju zajefno :-). Usvojila bi i ovaj ker srce mi zaboli, ali ja nisam iz Hrvatske nego iz Vojvodine, ali da bi imala šansu prenela bi i preko granice.

ZO
Zoella
18:26 01.12.2016.

Na drugim portalima piše da se utvrdio identitet počinitelja. Radi se o 70-godišnjoj umirovljenici koja je namamila psa i namjerno mu zadala ozljede te priznaje krivnju i ne osjeća kajanje. Identitet treba javno objaviti! Što je ona, zaštićeni medvjed? A babu propisno osuditi, to što je stara nije olakotna okolnost jer je ljudsko đubre.

ZO
Zoella
22:12 30.11.2016.

Velika pohvala ovim ljudima, volonterima i veterinarima koji svakodnevno pokazuju koliko imaju ljudskosti i osjećaja, u ovom okrutnom svijetu. Najlakše je žaliti, a najteže i najvrednije je nešto konkretno poduzeti. Ove slike su šokantne, ali treba ih biti još više kako bi se osvijestilo kakve zvijeri žive među nama i što su u stanju napraviti živom biću/životinji. Do svega ovoga i dolazi zato što zakonski nisu regulirane strože kazne za zlostavljanje životinja, već su one više manje simbolične i novčane. Dok neće biti javnog sramoćenja i oštrijih kazna, ovakve stvari će se i dalje događati. Zato, ako se sazna identitet odgovorne osobe, treba ga ako ništa drugo javno osramotiti i osuditi! Prevencija ne pali i samo je teorija. Naravno da slučajevi sa zlostavljenjem životinja nisu jedino područje u RH u kojem su kazne nikakve, a počinitelji nisu kažnjeni, ali sve je bitno i zahtijeva pažnju i vrijednost. Dalek je put do boljeg stanja, ali treba upozoravati, pisati, alarmirati i šokirati. Jer, šokantno je radi zvjerskih djela osoba koja je to učinila. Ovom psu želim oporavak i sretniji dom, a počinitelju ono što zaslužuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije