Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.01.2013. u 12:00

Pritisak vojske i ulice je snažan i Mursijeva ostavka sve se više nazire kao rješenje

Politička kriza u Egiptu duboka je i sveobuhvatna, a većina procjena govori da vladajuća garnitura na čelu s predsjednikom Muhamedom Mursijem nije učinila ni jedan korak naprijed, već je dodatno komplicirala i zaoštrila ionako napetu situaciju u zemlji. Stoga nije čudno da usred toga rijetko viđenoga politčkoga kaosa, glavni zapovjednik egipatskih oružanih snaga daje izjavu da bi kriza, bude li nastavljena, mogla dovesti do kolapsa države i vlasti.

Iako nije izravno kazao da je vojska spremna uletjeti u prazan politički prostor i spasiti zemlju od potpunog kaosa i užasa, ta se poruka vrlo jasno čita između redova, a upućena je vladajućem Muslimanskom bratstvu ali i oporbi kojoj su ulični prosvjedi jedini učinkovit način djelovanja. To je i jasna poruka egipatskoj javnosti o tome da vojska neće dopustiti raspad države i bezvlašće. Pritisak ulice, ali i vojske s druge strane, mogao bi Mursija dovesti u bezizlaznu situaciju u kojoj bi ostavka bila jedino moguće rješenje. No u tom slučaju vrlo je izvjesno da će vojska preuzeti kontrolu nad zemljom. Ostaje neizvjesno hoće li se u nekom razumnom vremenskom razdoblju uspjeti naći političko rješenje.

>> Neredi u Egiptu: Mursi proglasio izvanredno stanje

Komentara 1

TO
Toni50
18:13 31.01.2013.

Kriza u Egiptu jasno vodi prema novoj vojnoj vladavini, Zar je bilo što drugo bilo za očekivati kada narod poludi ? Mubarak je isto to morao poduzeti što i ovi ili treba uspostaviti anarhiju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?