Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAĐA 32 MIL. KN

Kraj velike komore i moćnoga Nadana Vidoševića

nadan vidošević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autor
Gojko Drljača
19.10.2013.
u 12:34

I vlast i oporba sada su složni da treba rezati prihode Hrvatskoj gospodarskoj komori

“Guverner Vujčić je smiješan, a poslodavci bahati, ja pokrećem gospodarstvo i brinem se o umjetnosti...”, ogorčeno je grmio Nadan Vidošević u intervjuu tjedniku Globus kad je u siječnju ove godine razotkriveno da je za njegova mandata u HGK kupljeno na desetke skupih slika. Već su tada predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca inzistirali na detaljnoj istrazi o cjelokupnom poslovanju HGK, a sada je, nakon otkrivanja nove afere u HGK teške 32 milijuna kuna, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić na svojoj Facebook stranici podsjetio na tu, tvrdi, nadmenu izjavu prvog čovjeka Komore.

Nakon što je Vidoševićeva desna ruka, potpredsjednica HGK Zdenka Peternel završila u Remetincu, predstavnici poslodavaca neslužbeno žučljivo postavljaju pitanje je li zaista moguće da prvi čovjek Komore nije znao za pronevjeru dramatičnih razmjera te procjenjuju da bi trebao ponuditi ostavku. Službeno ponavljaju da će sada još agresivnije inzistirati na smanjivanju troškova Komore. Čini se da će najnovija afera u HGK definitivno biti kap koja je prelila čašu strpljenja ne samo poslodavaca nego i vlasti i oporbe. Svi zaključuju da se sustav mora mijenjati, a komorski doprinos znatno smanjiti.

– Potrebno je donijeti novi zakon o komori. Postojeći zakon zapravo je prepisani Zakon o Privrednoj komori, institucije koja je zastupala interese države i državnih tvrtki, a ne privatnih poduzetnika. U HUP-u već imamo napisan prijedlog novog zakona o Komori i spremni smo ga trenutačno ustupiti. Ponovno ćemo, kao i nakon afere sa slikama, tražiti provjeru cijelog poslovanja Komore – poručio je Lovrić i upozorio da je za osamnaest godina Vidoševićeva mandata u Komori potrošeno oko tri milijarde kuna.

S obzirom na nove sumnje da je novac trošen na čudan način te da je završavao u privatnim džepovima, težina godišnjeg proračuna Komore bit će pod posebnim povećalom.

>> Pusić: Najnovija situacija u HGK-u je specifična i dramatična

Doprinos ili članarina?

Podjednako rezolutan kao i predstavnik poslodavaca bio je Đuro Njavro, jedan od HDZ-ovih ekonomskih stratega, inače privatni poduzetnik, vlasnik Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta:

– U iduće tri godine obvezni doprinos treba smanjiti na trećinu dosadašnjeg. Uz preostali obvezni doprinos treba jasno propisati javne ovlasti i poslove HGK. Za sve drugo prihode bi trebala stjecati pružajući usluge članstvu. HGK prije svega mora biti komora malih i srednjih poduzeća, oni najveći ionako će se lako pobrinuti za svoje interese. Komora mora živjeti na tržištu – poručio je Njavro ogradivši se da bi možda čak trebalo razmisliti o tome treba li uopće zadržati model doprinosa ili je bolje prijeći na članarine.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić također smatra da će Vlada ići u smjeru rasterećenja gospodarstva od prevelika tereta komorskog doprinosa.

– Razgovarali smo ovih dana o Hrvatskoj obrtničkoj komori pa smo se u okviru tih razgovora dotakli i pitanja HGK i prije izbijanja ove afere. U svakoj varijanti ići ćemo na kresanje parafiskalnih nameta koji će uključivati i rezanje članarina za HOK i HGK – poručio je nedvosmisleno Grčić.

Jasno je da je najnovija afera Vladu samo učvrstila u odluci da snizi prihode HGK i HOK-a.

– Još treba vidjeti hoće li obrtnici biti potpuno izuzeti od plaćanja članarine HOK-u – rekao je Grčić koji, čini se, nije toliko sklon brzom i radikalnom rješenju kao što je to njegov kolega, ministar Maras. Što se tiče HGK, Grčić je uvjeren da će se na rezanje njihovih prihoda ići postupno jer nije dobro dopustiti trenutačno urušavanje sustava. S tim pristupom slažu se i predstavnici poslodavaca:

–- Ne bi bilo dobro da se sada stvori atmosfera hajke te da Komora propadne, to nije naš cilj – naglasio je Lovrić. Z. Peternel, podsjetimo, bila je predstojnica Vidoševićeva ureda i voditeljica Koordinacije velikih projekata HGK te je navodno temeljem fiktivnih faktura uz vanjske pomagače ukupno iz Komore izvukla 32 milijuna, a za sebe zadržala 28 milijuna kuna.

>> Maras: Vidošević kaže da nije znao. To znači da nečeg u svemu tome ima

Ogorčeni poduzetnici

– Vidošević bi nakon ove sramote trebao ponuditi ostavku baš kao i izbornik Štimac – poručio je jedan iživcirani poduzetnik koji nas je nazvao na telefon. Smatra da je nemoguće da Vidošević nije znao izvlačenje tolikih svota, a ako nije znao, onda to pak znači da nije sposoban voditi HGK.

– Godišnje Komori moram dati 15-20 tisuća kuna, jedva se provlačim bez gubitka, a od Komore svih ovih godina nisam dobio baš nikakvu uslugu – poručio nam je drugi ogorčeni poslodavac koji smatra da će Nadan Vidošević sada iskoristiti svoju omiljenu taktiku bacanja dimne zavjese.

Naime, predsjednik Komore redovito je po javnom objavljivanju sumnji u rad Komore kretao s žestokim javnim napadima. Primjerice, po izbijanju afere sa slikama krenuo je u žestok obračun s HNB-om zbog tečajne politike. Guvernera Vujčića tada je nazvao Poncijem Pilatom i na neki način zatvorio aferu.

>>Tko stoji iza pljačke 32 milijuna kuna u HGK

>> Vidošević o kriminalu u HGK: Muž uvijek zadnji dozna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije