Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIBENSKI STRUČNJAK

Spahija: Ja izbornik? Dosad me iz Saveza nitko nije nazvao...

13.11.2013., KC Drazen Petrovic, Zagreb - Eurocup, 5.kolo, KK Cibona - FoxTown Cantu. Neven Spahija, trener Cibone.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
11.01.2015.
u 12:50

- Još se privikavam na NBA. Primjerice, ovdje se minutaža igrača planira unaprijed, matematički. U Europi će trener ići za osjećajem - kaže Spahija.

Košarkaši Atlanta Hawksa najveći su hit NBA sezone, u nizu su od sedam pobjeda i vodeći u Istočnoj konferenciji. Očito je da njihov trener Mike Budenholzer odlično radi, ali i da ima sjajan stručni stožer u kojemu djeluje i prvi hrvatski trener na NBA klupi Neven Spahija. Kao takav, Spahija je, barem u našim očima, i kandidat za sljedećeg izbornika hrvatske reprezentacije, no to je pitanje o kojem se zasad nerado izjašnjava.

Tomiću je mjesto u NBA

- Dosad me radi toga nitko iz Hrvatskog košarkaškog saveza nije zvao pa vam ne mogu ništa reći. U svakom slučaju, kako je to najbitnije trenersko mjesto u hrvatskoj košarci, smatram da nema mjesta za bilo kakav eksperiment. Može to biti i stranac, ali se jasno moraju znati kriteriji.

Bi li Spahija pristao i bi li zbog svog sadašnjeg posla mogao biti izbornikom, zasad ne znamo, no zato je pristao sudjelovati u Večernjakovoj anketi za najboljeg košarkaša 2014. A prednost je odlučio dati najmlađem kandidatu.

- U vrhunskoj je košarci rijetkost da jedan igrač toliko utječe na krvnu sliku svoje momčadi kao što je to činio Dario Šarić u Ciboni. Dario je odveo Cibonu do naslova prvaka regionalne lige, što tome klubu nikad nije uspjelo, a postao je i standardni reprezentativac.

Poput njegova nasljednika na klupi Cibone, i Spahija drži da je Dario već trebao biti u NBA ligi, da mu nije trebala epizoda u Efesu.

- Pogledajte samo koliko igra njegov vršnjak, tamnoputi Grk Antetokounmpo, prosječno 28 minuta, i postiže prosječno 12 koševa i šest skokova. Dario bi u Sixersima igrao u svakoj utakmici između 25 i 30 minuta.

Spomenuli smo i 19-godišnjeg Marija Hezonju koji u Barci igra sve više.

- I Hezonja je mogao iz Hrvatske izravno u NBA ligu. U Barcelonu se ide kada možete ući u prvu momčad, a ne u juniore. Pa Hrvatska ima više talenata od Barcelone. Postoje razvojne godine i svako neigranje šteti. Eto vam primjera Bogdanovića. On je, srećom, iščupan iz Reala kada je već bio prekrižen kao ozbiljan sportaš, a danas je NBA igrač.

Još jedan igrač iz Spahijina izbora već je trebao, kaže Spahija, nositi dres NBA kluba.

- Ante Tomić u Europi više nema što dokazivati, mislim da mu je vrijeme da ode u NBA. On je svojevrsna verzija Paua Gasola, koji je u NBA ligi napravio sjajnu karijeru.

Zašto Ante ne uspijeva igrati u reprezentaciji dobro kao u Barceloni?

- To je tema za dublju analizu. Barca je sustav koji bira igrače po traženim karakteristikama, a Ante se u taj sustav odlično uklopio.

Treći čovjek sa Spahijine liste već igra u NBA ligi, ali vrlo promjenljivo. Nakon 19 utakmica u ulozi startera, Bojan Bogdanović završio je na klupi. Je li on, kako se to u NBA ligi običava kazati, kao i svaki novak udario u zid?

Čak 41 utakmica u gostima

- Bojana jako dobro poznajem i njegov će problem biti kako psihički i fizički izdržati toliko utakmica. Bojan ima takvo tijelo da može otići u reket, bolji je skorer nego šuter, dakle ne smije ovisiti samo o šutu.

Ta silna putovanja (u NBA ligi igra se 41 utakmica u gostima) sigurno su utjecala na Bojanovu učinkovitost, no kako Spahija podnosi toliku količinu "nomadstva"?

- Kompliciranije mi je putovati po Europi nego po SAD-u. U SAD-u se ne morate čekirati, čekati zrakoplove koji kasne, čekati u zračnim lukama. U NBA ligi iz svlačionice idete ravno na zrakoplov, parkirate se na pisti. Osim toga, najdalji let traje nam dva sata i 20 minuta, a sva sjedišta su biznis klasa. U prednjem dijelu zrakoplova su igrači, u srednjem treneri, a na kraju su radijski i televizijski novinari, ljudi iz klupskih portala i uvijek neki gosti, sponzori ili klupsko osoblje.

Što su Spahijini američki gušti?

- To što živim jedan trenerski život kakav dosad nisam. Još učim o sustavu i načinu razmišljanja. Recimo, u SAD-u se utakmica vodi potpuno drugačije nego u Europi. Minutaža se planira unaprijed, matematički. U Europi će trener ići za osjećajem koji ga vodi, no u SAD-u vam se dogodi da igrate četiri utakmice u pet dana, uz dva putovanja, i tada nije lako podijeliti minutažu...

>> Tko će nas voditi na EP-u 2015.? Najpoželjniji kandidat Radiću je Perasović, a Aco je zlatna pričuva

Komentara 1

Avatar comandante
comandante
00:33 12.01.2015.

Šarić je proigrao Spahijinim odlaskom iz Cibone i zbog besparice, da nije toga bilo??? Čovjek se sam nudi, eto tu sam, nazovite me,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije