Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Korak patku peku i muškarci

23. rujna 2005. u 15:07 563 prikaza
343869.jpg
Foto: import

– Ti baš nisi neki kuhar, ali znaš spremiti ono što gosti najviše vole, a to je patka! – kaže to Mirjana Korak suprugu Velimiru i dodaje: – Na selu su muški uvijek znali ispeći nešto u rolu.

A to je ionako specijalitet u kušaonici poznate plešivičke vinske obitelji Korak. Punica, baka Katarina, uzgaja patke, a kad ih ponestane, jer gosti su brojni i dolaze cijele godine odasvud, nabave kod rođaka i susjeda – uvijek moraju biti domaće. Kad su otvarali svoju atraktivnu kušaonicu u mjestu Plešivica ponad Jastrebarskog, zaključili su da su gosti siti svinjetine i zato su počeli pripremati patke i kokice (ne piliće!). A Talijani posebno vole punjenu kokoš.

Što, inače, voli jesti Velimir Korak, ugledni vinar i enolog?
– Ono što nemamo svakodnevno – odgovara – osobito morsku ribu, zubaca, lovratu...
A vole to i troje njihove djece, pa si to rado priušte. Školjke i rakove baš i ne, za to nisu, kaže, stručnjaci, ali na moru, na odmoru, to rado naručuju. Nastoje ljetovati što južnije. Bili su na Hvaru i Korčuli, a gdje će ovo ljeto – još ne znaju.

A kako pripremaju (punjenu) patku? Fila je obiteljska tajna, spominju samo uobičajene sastojke, iznutrice, začine, povrće. Patka se nasoli večer prije pečenja; peče se bez masti, u vlastitu soku, polijeva se njime, a potkraj se prelije i s malo rajnskoga rizlinga. Gotova je za dva sata. Važnije je koliko je stara, a ne koliko je velika. Prilog su obvezno mlinci, ne kupovni, nego oni koje sprema baka Katarina, te domaći, iz vlastitog vrta, krumpir.

I ostalo povrće i salatu uzgajaju u svom vrtu. Glasoviti su Korakovi rajnski rizlinzi, sauvignoni i chardonnayi, koji ipak najbolje prate patku. A kuća, na vrhu brda s prelijepim vidikom na poznate plešivičke amfiteatralne vinograde, okružena je njihovom vinovom lozom. U dvorištu, ispod starih lipa, postavili su stolove i klupe, na kojima je ugodno sjediti i za najvećih vrućina.


Sastojci

patka oko 3 kg
sol za utrljavanje
jabuka ili kruška za neutraliziranje okusa divljine
čaša vina
prilog – mlinci ili krumpir


Priprema

1 h Očistiti patku od perja i paperja
2 h Iskapati vodu iz patke
5 min. Soljenje
2-2,5 h peče se s podlijevanjem
10 min. Ohladiti radi lakšeg rezanja

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti