Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Kome će politički anemični Kosoričini lideri prirediti pakao

'04.12.2011., Trg zrtava fasizma bb, Zagreb - Nakon objave prvih nesluzbenih rezultata izbora, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, obratila se javnosti.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
10.12.2011. u 12:00

Bili su na vlasti, ali nakon Sanadera ni vlasti ni moći realno nisu imali. I zato ova garnitura HDZ-ovaca mora otići jer je bitke za preuzimanje vlasti izgubila, a brojne bitke uopće i nije vodila

Sve imaju, sve kontroliraju, hrvatska politička ljevica nikada ovako temeljito i sveobuhvatno nije kontrolirala hrvatsko društvo od 1945.! Ured predsjednika je njihov (jeste li primijetili kako u Bruxellesu, kad je spominjao rat, Josipović ne govori o srpskoj agresiji, već o potresu), Banski dvori su njihovi, u Saboru imaju komotnu većinu, bez napora imaju i 2/3 potpore, koliko god se ustezalo, pravosuđe im pokazuje potpunu naklonost i upravo je fantastično da ni jednu korupcijsku aferu nisu našli na ljevici. Mediji su im u najvećem dijelu upravo patološki skloni, sveučilište im je pretežito naklonjeno, nevladine udruge i civilno društvo gotovo u cijelosti, uriječ, nema segmenta društva koje danas otvoreno ne podržava ili barem naglašeno ne simpatizira SDP i političku ljevicu. U tome je bit dubinskog poraza HDZ-a. Bili su na vlasti, ali nakon Sanadera ni vlasti ni moći realno nisu imali. I zato ova garnitura HDZ-ovaca mora otići jer je bitke za preuzimanje vlasti izgubila, a brojne bitke uopće i nije vodila. Recimo, bitke za medije!

Svaki od tih segmenata ljevica je osvajala ustrajnom borbom, svjesna da se tu lomi pitanje buduće vlast i da kad imaju moć, uzimanje vlasti ostaje tehničko pitanje. Dakle, sve imaju, sve kontroliraju i samo je jedno pitanje otvoreno: tko će sutra voditi HDZ? Od tog pitanja zavisi počinje li zapravo jedna duga era lijeve vlasti u Hrvatskoj. Od garniture koja će voditi HDZ zavisit će hoće li manekeni voditi HDZ s dogovorenim remijem koji zadovoljava umornog i vremešnog Šeksa ili će se postaviti istinski idealisti koje ždere i što su nam vukovarske ade otete i što su Hrvati u sramnom položaju u BiH i što nestaju brodogradilišta i što se nismo kadri sami niti prehraniti! HDZ je trenutačno jedina karta na stolu jer, uz političko protjerivanje s političke scene HSP-ovih lidera na čelu s Đapićem, ali i debakl Bandića te gorki poraz Budiše, nestao je i HSS. Svi ti porazi govore da dosadašnja garnitura desnice i desnog centra baš ništa ne mogu ni Josipoviću ni Milanoviću. I HDZ je teško poražen: Šeks je izgubio u Slavoniji, Kalmeta u Zadru, Karamarko nije uspio u Zagorju, a sve liste nosila je Kosorica! Nakon tih rezultata pristojno je da njeni lideri ponude ostavku. Ako je riječ o demokratskoj stranci. Jer demokracija je u osnovi poštovanje procedure. Stranački izbori ne znače nužno pad Kosorice, ali to je nužni pečat o legalnosti, uvjeri li članstvo da je najbolje rješenje ona ostaje na vrhu.

Ali doista je nužno provesti izbore, i to demokratski, provesti ih onako kako ih je SDP proveo, dakle s više kandidata prošetati cijelom zemljom, provesti ih temeljito, da bi stožerna stranka desnice mogla ići dalje. Ako si sam HDZ ne izabere vodstvo, izabrat će mu ga drugi, kao što su im drugi poslali Sanadera. Šeksov stav da se nitko neće kandidirati osim Kosorice najbolji je put u stranački raskol jer on time de facto zabranjuje konkurenciju. Zanimljivo je da je prije Šeksa tezu da samo Kosorica može spasiti HDZ izgovorio nitko drugi nego Stipe Mesić. Je li to onda za ministra obrane uzela baš Božinovića, Mesićeva tajnika, koji s HDZ-om nema veze, zato što je time bio sklopljen ortački ugovor s Mesićem koji sad vraća uslugu? Zašto bi inače od 200 tisuća članova stranke za ministra obrane mimo svake logike izabrala Božinovića koji uopće nije član stranke? Dakle, i sastavljanje samih lista i odabir zadnjih ministara, sve je bilo u funkciji unutarstranačkih izbora?

Problem s Kosoričinim timom koji su njen odabir je u činjenici da su oni do te razine politički anemični da ni za koga ne predstavljaju opasnost. Primjerice, Popijač, Božinović, Martina Dalić, kome će oni prirediti pakao u sabornici, kako Šeks najavljuje? Obratno, takvi su likovi jamstvo da Milanović može mirno spavati ne zato što su to loši ljudi, nego zato što su to politički niskotlakaši. Oni mogu biti dobri stručnjaci, ali prijetiti da ćete s njima prirediti pakao u sabornici je smiješno. I jer to jasno razumiju izvan HDZ-a, nije nemoguće da će nakon Mesića, Josipović, a sutra i cijeli SDP složno navijati za Kosoricu! Jer može biti i drugačije! Može se na čelo stranke staviti neki mladi, ambiciozni, “rani” Šeks, neki novi vatreni Hebrang, može se iz članstva od 200 tisuća ljudi pojaviti neki HDZ-ov Milanović bez repova prošlosti i cijela se ova lijeva idila može naći u problemu. Zato pojavu novog lidera punog nacionalne odgovornosti i zanosa treba spriječiti jer bi takav mnogima zakomplicirao život i u HDZ-u! No, poraz je težak, a nezadovoljstvo na terenu tako veliko da gušenje unutarstranačke demokracije vodi ravno u raskol.

Ključne riječi
HDZ

Komentara 167

PR
Protivcenzure
16:35 10.12.2011.

u i oko hdza biti će perja za izvoz!!

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:16 10.12.2011.

A koga predlažete, g, Dujmović? Samo fantazije o nekome tamo tko zna kome i odnekuda. Jadranka Kosdor je sačuvala HDZ ui postigla rezultat daleko bolji od svih anketa. Sjetite se, HDZ-u su u anketama u vašim novinama, VL-u gospodine dragi,, davali 30 mjesta u Saboru, osvojila je unatoč VL-ovim anketama 47. Ima velike izglede na lokalnim izborima ostati stranka s najviše članova skupština. A izbore su izgubili oni svi prethodnici, od Tuđmana koji je davao sve po jednu kunu do Sanadera koji je nagomilao gromno bogatstvo sebi, obitelji, prijateljima, rođacima i partijskim drugovima. I sad tek dolazi Kosorica na to sve opljačkano i treba razriješiti na zgarištu države i stranke što spašavati a što ostaviti sudbini. Jadranka Kosor je uspjela sačuvati jezgru HDZ-a. Ne vidim ikog drugog tko je to mogao bolje uraditi. Ne napadajte ženu koja je Hrvatsku na kraju i odvela u Europu daleko od balkanskih gudura. I spasila obraz HDZ-u na prvim poštenim izborima od prvog do zadnjeg izbornog mjesta. To joj ide u poputbinu, a nije malo!

VE
velikazmija
22:02 10.12.2011.

profesure kod mene i vrane grakće cervene novine cerveni su blizu -- nije to tajna a što se cenzure tiče mislim da pucaju prema meni gera i raka --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?