Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSTAT Pad autoindustrije, proizvodnje gume i plastike

Kolaps industrijske proizvodnje u Europi

10.03.2009.
u 19:06

Europska unija tone u sve dublju recesiju, pokušaji spašavanja automobilske industrije, posebni sastanci u vezi s Opelom, ministarska angažiranost... upozoravaju da će pad biti još bolniji. Statistika pak već u prošloj godini zabilježila je dramatičan pad industrijske proizvodnje i aktivnosti građevinara. Naime 2008. godine, u kojoj je financijska kriza, posebice u posljednjem tromjesečju, već naveliko zahvatila 27 članica Europske unije, industrijska proizvodnja pokazala je visok trend velikog usporavanja. Kad je riječ samo o proizvodnji automobila, pad je 21 posto, i to sakupljen od studenog 2007. do studenog 2008. godine.

A upravo veliki problemi i zastoj u tom sektoru objašnjavaju i dvoznamenkast pad proizvodnje gume i plastike. Ukupna industrijska proizvodnja u prosincu 2008. bila je 10 posto manja negoli iste godine u siječnju, dok se indeks u građevinskoj proizvodnji srozao šest posto od ožujka 2008. godine, kad je bio na vrhuncu, do kraja godine. Sliku upotpunjavaju podaci da je građevinarska proizvodnja padala u prosjeku 0,4 posto 12 mjeseci, do studenog 2008, u usporedbi s ekspanzijom istog sektora 0,1 posto u prosjeku na mjesec od 2000. godine.

Nekoliko industrijskih aktivnosti stalno se smanjuje, i to već gotovo dva desetljeća, poput prerade duhana, proizvodnje tekstila i odjeće, namještaja, proizvodnje nakita, igračaka i sportske opreme. No, osim tih sektora koji kontinuirano padaju, sektori proizvodnje uredskih strojeva, računala, radijske i televizije i komunikacijske opreme te kemijska industrija i proizvodnja raznih instrumenata održavali su rast, no i taj se trend preokrenuo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?