Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.01.2015. u 12:00

Čitava burna jugoslavenska i postjugoslavenska, a onda djelomično i svjetska povijest oslikana je sfumato tehnikom

Rade Jarak, "Yu puzzle" /Profil, 99 kuna/

Ratovi, sprovodi i nestanci. Te tri riječi stoje u podnaslovu romana “Yu puzzle” koji je Rade Jarak, hrvatski plodni književnik i akademski slikar rodom iz Dubrovnika, prvo objavio u Beogradu, a nedavno i u Zagrebu kod Profila, u biblioteci Velimir Visković bira za vas. I premda naziv sugerira da je tu riječ o nekakvom političkom štivu ili, strogo gledano, povijesnom romanu, a sugeriraju to i likovi Jovanke i Josipa Broza Tita na hrvatskoj naslovnici knjige), “Yu puzzle” je prije svega topla, za Jarka pomalo čak i netipična poduža ljubavna priča u kojoj ima puno likova, a vrlo malo povijesti.

Pošteđeni tvrde ideologije

Istina, u svom novom romanu Jarak se bavi i komunističkim zločinima u Dubrovniku nakon Drugog svjetskog rata, austrijsko-slovenskim križnim putovima, ubojstvima hrvatskih političkih emigranata u zapadnoj Europi, španjolskim borcima, karijerama oficira JNA, ranim dubrovačkim devedesetima, Crnom legijom, njemačkim terorističkim antikapitalističkim grupama, postkolonijalističkim sustavima koji su zavladali svijetom u 21. stoljeću...

Ali čitava je ta burna jugoslavenska i postjugoslavenska, a onda djelomično i svjetska povijest ovdje “oslikana” sfumato tehnikom. O njoj pisac, a onda ni njegovi likovi ne zauzimaju ideološki tvrde stavove. Jarak ne manipulira svojim čitateljima, ne prodaje svoja politička opredjeljenja, ne razbacuje se poznavanjem povijesnih činjenica, ne glumi nekakvog univerzalnog enciklopedista koji danas iskaču iz svake knjižare i sa svakog imalo boljeg kioska. Prema likovima je pomalo hladan, baš kao što i rodni Dubrovnik opisuje pomalo s distance, ne upada u tako česta histerična oduševljenja dubrovačkom arhitekturom i slavnom povijesnom baštinom. No, njegove pomalo šture, kratke i stoga efektne rečenice vrlo precizno pričaju priču o četiri generacije dubrovačke pravoslavno-katoličke, a onda i pravovjerne partizansko-komunističke obitelji Romić, U te raznorodne Romiće Jarak uvjerljivo ubacuje i priče o neiživljenoj istospolnoj ljubavi, europsko-azijskim ljubavima, sudarima civilizacija i običaja, ali i o braku kao ponajprije pravnom sredstvu koje ljude vrlo često osuđuje prvo na patnju, a onda nužno tjera i na grijeh.

Živopisna lezbijka Tekla

Jarak je radnju romana spretno smjestio na nekoliko kontinenata, u više gradova. Najzanimljiviji lik svakako mu je živopisna lezbijka Tekla čiji bi život mogao poslužiti i kao predložak za neki kriminalistički roman, a tu je odmah do nje i njena majka, Japanka Ai Suzuki, tajnovita i nepredvidiva supruga Zorana Romića. Uostalom, Jarak s više strasti i plastičnosti opisuje i gradi baš ženske likove. Ženama tako daje više slobode (ili si tu slobodu žene uzimaju same), a muškarce ipak vidi kao nemaštovite i poslušne robove svakidašnjih rituala i društvenih obzira koji su više orijentirani na materijalno (i na politiku), a manje na duhovno. No, baveći se politikom i ganjajući karijeru, muškarci lako postaju žrtve povijesti i njeni nijemi svjedoci. Žene tu uvijek mogu uzmaknuti u svoju intimu, koju su spremne čvrsto i skrivati i braniti. No, tragedije koje se u obitelji Romić redaju kao na tvorničkoj traci ni one ne mogu izbjeći.

“Yu puzzle” još je jedan Jarkov roman o Dubrovniku, očito njegovom neiscrpnom literarnom nadahnuću. A Dubrovniku prilazi poput zaljubljenog slikara, uživajući u njegovoj nestvarnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije