Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvakinja odlazi u mirovinu

Branka Cvitković podsjetila da treba biti lud, a normalan

20.01.2015., Zagreb -  U Hrvatskom narodnom kazalistu odrzana je izlozba i druzenje sa nacionalnom prvakinjom Brankom Cvitkovic povodom njenog odlaska u mirovinu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunić/PIXSELL
21.01.2015.
u 14:20

U oproštajnom govoru rekla je i da glumac mora obuzdavati ego, pomicati vlastite granice, ali da se nikad ne smije prodati

Glumac si stalno postavlja pitanje što to znači mijenjati karaktere, a ostati svoj – podsjetila je nacionalna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Branka Cvitković na svečanosti u povodu odlaska u mirovinu.

– Biti glumac znači biti dobrovoljni poklonik škole koja se zove kazalište. Ja sam učila i učim od najboljih i znam da ništa nije izvan nas. Sve je u nama – poručila je brojnom auditoriju svojih kolega i poštovatelja koji su napunili foaje HNK.

Htjela se išuljati

Na sceni HNK Branka Cvitković provela je pune četrdeset i dvije godine i odigrala stotinjak uloga.

– Htjela sam se išuljati iz HNK da se moj odlazak i ne primijeti, ali onda se dogodio ljubazni poziv intendantice Dubravke Vrgoč i evo me ovdje, usred ove svečanosti – rekla je velika i omiljena glumica koja je do mirovine ostala vjerna svojoj kazališnoj kući. Spomenula je i da glumac mora obuzdavati taštinu, osluškivati istinu, biti lud, a normalan, pomicati vlastite granice, ali i da nikada ne smije prodati svoju dušu.

Intendantica Dubravka Vrgoč zahvalila je Branki Cvitković jer je dokazala da se i na pozornici HNK može opstati, ustrajati i ostati.

A ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan rekao je da je Branka Cvitković na sceni HNK gotovo trećinu njegova postojanja te da je u tom hramu umjetnosti ona sigurno velika svećenica. Istaknuo je i njezin pedagoški rad, i to ne samo sa studentima, izdvojio njezine uloge u djelima Ionesca, Čehova, Dostojevskog...

– Uloga Zagrepčanke jedan je od najljepših poklona gradu Zagrebu – rekao je Ivica Buljan podsjetivši na čuvenu ulogu Branke Cvitković iz adaptacije romana Branislava Glumca. Buljan je istaknuo i da je Branka Cvitković pokazivala temeljito poštovanje prema tekstu te je i zbog toga uzor mladim glumcima.

Baletna čestitka

Svoju osebujnu čestitku Branki Cvitković uputila je i baletna prvakinja Ivanka Žunec, a među čestitarima su bili i Marija Kohn, Špiro Guberina, Joško Juvančić, Žarko Potočnjak, Zlatko Sviben, Ika Škomrlj, Ivanka Boljkovac, Dinko Bogdanić, Zdenko Jelčić, Edina Pličanić i mnogi drugi.

>> Nagrađeni Vera Zima, Branka Cvitković, Potočnjak i Navojec

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije