Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kDani otvorenih vrata HAZU

Javnost prvi put može vidjeti autograf Marinkovićeve Glorije

Rukopis Marinkovićeve Glorije
Foto: Pixsel
20.11.2013.
u 09:17

Predsjednik HAZU istaknuo je da Akademija promiče jedinstvo i konsenzus oko strateških nacionalnih pitanja, kao i da je protiv podjela nacije po bilo kojoj osnovi

U palači Narodnog doma u Opatičkoj ulici u Zagrebu javnost može prvi put vidjeti autograf čuvene drame Ranka Marinkovića “Glorija”! Original drame za izložbu Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU posvećenu obljetnicama hrvatskih pisaca ustupio je Marinkovićev sin Vinko, koji je jučer i posjetio izložbu.

Uz originalnu “Gloriju” koju ekskluzivno sve do 30. studenog mogu vidjeti posjetitelji Opatičke 18, autori izložbe izložili su i Marinkovićev indeks, identifikacijsku pločicu iz izbjegličkog logora u El Shattu u kojem su uz Marinkovića bili i Marija Crnobori i Josip Hatze, ali i odluku o imenovanju Marinkovića za ravnatelja Drame HNK.

Matoševa Gospa Marija

Na izložbi se mogu vidjeti i autografi Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša i Ivana Gorana Kovačića. Ljubitelji Matoša mogu vidjeti autograf njegove “Gospe Marije” iz 1923. godine, štovatelji Ivana Gorana Kovačića autografe njegovih prepjeva Joycea kao i drugi otisak “Jame” s potpisima Zlatka Price i Ede Murtića poklonjen Vladimiru Nazoru te originale Šimunovićevih proza. Izložen je i čuveni Matošev portret, rad Ljube Babića, ali i Šimunovićeva bista, rad Ivana Meštrovića, kao i Goranov crtež, rad Dimitrija Popovića. Valja istaknuti da je Matoševa bogata ostavština digitalizirana, baš kao i Ujevićeva.Također u zdanju u Opatičkoj 18 Odsjek za povijest hrvatske književnosti upriličio je izložbu Kazalište po Krleži s izvornim rukopisom “Vučjaka”, Krležinom korespondencijom, scenografijama koje su izradili Ljubo Babić, Vladimir Gerić ili Antun Augustinčić... Iznimno je interesantan originalni plakat za izvedbu “Galicije” u zagrebačkom HNK koja je zabranjena samo sat prije izvedbe 1920. godine.

Balade za Elizabetu II

Posjetitelji te izložbe mogu pogledati i snimku predstave “U logoru” iz Gavelle u kojoj poljskog Židova glumi Pero Kvrgić. I u Knjižnici HAZU na Strossmayerovu trgu otvorena je multimedijalna izložba o Krleži na kojoj se nalaze i crteži Josipa Vanište te skulptura Marije Ujević Galetović. Tu je i fotografija na kojoj kraljica Elizabeta II. u Akademiji na dar prima bibliofilsko izdanje Balada Petrice Kerempuha.

Sve to posjetitelji mogu vidjeti i danas ako se upute na Dane otvorenih vrata HAZU.  Lani je Dane otvorenih vrata HAZU posjetilo šest tisuća ljudi, a i 19. i 20. studenog ove godine Akademija očekuje velik odziv publike. Gužva je bila već i jučerašnjem na otvaranju manifestacije koja se održava treći put.

Predsjednik HAZU istaknuo je da Akademija promiče jedinstvo i konsenzus oko strateških nacionalnih pitanja, kao i da je protiv podjela nacije po bilo kojoj osnovi. Na otvaranju manifestacije Orest Shourgot ponovno je svirao na Guarnerijevoj violini King koju je Akademiji poklonio Zlatko Baloković. Shourgot je nastupio uz pijanista Domagoja Guščića. Ovogodišnji Dani otvorenih vrata obuhvaćaju 145 događanja, i to 93 u Zagreb i 52 u drugim mjestima u kojima su smještene Akademijine znanstvene i umjetničke jedinice, od Cavtata pa do Varaždina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije