Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski London

Daša Drndić u užem izboru za nagradu Independenta

daša drndić
davor višnjić/pixell
11.04.2013.
u 14:22

Po prvi puta će se Hrvatska organizirano predstaviti na uglednom sajmu knjiga u Londonu. U London putuje i Daša Drndić čiji je roman "Trieste" ušao u uži izbor za nagradu Independent.

Hrvatska prvi put organizirano nastupa na Londonskom sajmu knjiga, a slučaj je htio da u britansku prijestolnicu šaljemo i Dašu Drndić, čiji je roman “Trieste” upravo ušao u uži izbor nagrade Independenta za stranu književnost. Uz Dašu, čiji je “Trieste” (u nas poznat kao “Sonnenschein”) u Londonu predstavljen već u dva navrata, u London putuju i pisci koji ili imaju knjige na engleskom jeziku ili imaju ugovore za prijevod. Među njima su Robert Perišić (iz Londona putuje na američku promociju romana “Naš čovjek u Iraku”), Matko Sršen, Marinko Koščec (upravo mu je objavljen prijevod romana “To malo pijeska na dlanu”), Olja Savičević Ivančević, Josip Novaković i Boris Gunjević. Olja će 2015. dobiti engleski prijevod romana “Adio kauboju”, dok je hrvatski teolog Gunjević autor knjige “Raspeti subjekt: Bez Graala” i koautor knjige “Bog na mukama – obrati apokalipse” sa Slavojem Žižekom. Novaković trenutačno djeluje u Kanadi i afirmirani je pisac engleskog govornog područja, a nedavno se našao na užem popisu za Man Booker nagradu.

Za hrvatski štand (dvadeset četvornih metara), ali i nastupe izvan sajma u Keats House i Europe House Ministarstvo kulture izdvojilo je 230.000 kuna. Nastup su, među ostalim, omogućili i Hrvatsko društvo pisaca i Istros Books. Autore će predstaviti i razgovore moderirati Susan Curtis-Kojaković te Roman Simić Bodrožić. Uz njih će nastupiti i prevoditelji Will Firth i Celia Hawkesworth. Na sajmu će biti predstavljen i posebni engleski broj časopisa Relations s temom hrvatske suvremene proze. Nastun u Londonu dio je festivala Welcome Croatia, pa će se od 15. do 17. travnja u londonskoj Royal Academy of Dramatic Art održati tjedan suvremene hrvatske drame na kojemu će se predstaviti Ivor Martinić, Dino Pešut, Vlatka Vorkapić, Davor Špišić i Tena Štivičić. Njihove će predstave režirati Morana Novosel, Vlatka Vorkapić, Eyal Israel i Gary Wright.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije