Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kineski regulator: Windowsi moraju biti jeftiniji

msoft-txt.jpg
import
28.10.2008.
u 12:33

Glavni kineski regulator za autorska prava NCA napao je Microsoft zbog pokretanja anti-piratskog alata koji je nedavno "ušetao" u tamošnja računala. U Kini smatraju da su cijene Microsoftovih proizvoda neopravdano visoke.

Bez obzira na to, Microsoft je prošli tjedan i u Kini pokrenuo program "Windows Genuine Advantage" koji provjerava ima li korisnik legalnu kopiju Windowsa na svom računalu. Ako program zaključi da je na računalu piratska verzija Windowsa, on će u potpunosti zacrniti ekran.

Ovaj potez Microsoft je povukao nakon brojnih upozorenja u tome da preko 95 posto korisnika računala u Kini, svjesno ili nesvjesno koristi ilegalne Windowse.

Iako kineska regulativna tijela podržavaju ovaj potez, oni ipak smatraju a bi tvrtke trebale birati svoje metode te da mjere za zaštitu autorskih prava trebaju biti primjerenije.

Ipak, i ovaj Microsoftov "programčić" može se "prevariti", a metode za to već su se proširile po raznim kineskim blogovima i forumima.

Kineski odvjetnik Dong Zhengwei smatra da Microsoft zloupotrebljava svoju tržišnu moć, a to su dovoljni elementi za tužbu putem koje bi proizvođač Windowsa mogao biti kažnjen s čak milijardu dolara.

U Kini smatraju da cijene Microsoftovih proizvoda trebaju odgovarati kineskom standardu i optužuju tu tvrtku za nemar i jednak odnos prema razvijenim i nerazvijenim zemljama.

(A.Be.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?