Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četiri milijuna kuna manje

Rezovi doveli u pitanje rad osječkog HNK

14.01.2014., Osijek - Ispred zgrade gradskog poglavarstva odrzana konferencija za novinare sindikata osjeckog HNK-a zbog neisplate placa djelatnicima kazalista. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorović/Pixsell
03.02.2015.
u 15:30

Grad Osijek skresao je iznos zbog stanja u svom proračunu pa ga je smanjila i Županija iako je osigurala sporna dva milijuna

Svjetla bi se u HNK Osijek, strahuju kazalištarci, mogla ugasiti. Ukupno četiri milijuna kuna manje, kako zasad stvari stoje, slit će se u njihovu blagajnu iz proračuna Grada Osijeka i Županije. Za kazališne okvire, ističu, mnogo je to novca.

– Plaće će, ostane li tako, pasti 23 posto, a čak se osam mjeseci neće moći plaćati režije – tvrdi Ljubica Pilić (na fotograiji), glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Suosnivači Grad i Županija obvezni su uplaćivati po 12,2 milijuna kuna godišnje za plaće i režije, i tako od 2013. do 2017. Grad je pak skresao taj iznos zbog stanja u svom proračunu pa ga je smanjila i Županija, iako je ona sporna dva milijuna – osigurala.

– Županija neće isplatiti novac ako to ne učini Grad jer je dogovor da će popola financirati kazalište – objašnjava Pilić. Sudbina je kazališta, dodaje, u rukama gradskih otaca.

– Glumci koji "nose" predstave otići će trbuhom za kruhom – strahuje Lj. Pilić. Usto, v.d. intendanta Miroslavu Čabraji mandat istječe u veljači, a pitanje je tko će se uopće htjeti prihvatiti kazališta s praznom blagajnom.

U Gradu se nadaju da će im se u proračun ipak sliti više novca nego što prognoziraju pa će se u kasno proljeće moći upustiti u rebalans. Crni će se scenarij, vjeruju, izbjeći.

– Uspijemo li priskrbiti barem milijun, odmah će to popratiti i Županija, a nadamo se i pomoći Ministarstva koje još nije odlučilo o iznosu za 2015. – ističe dogradonačelnik Vladimir Ham. S obzirom na prihode, morali su, kaže, svugdje "rezati".

– Ako su se oni spremni odreći dijela prihoda, i mi smo, ali da se u plaće ne dira – poručuje v. d. intendanta Miroslav Čabraja. Jedino su kazalište, nastavlja on, koje u plaće "ubrizgava" deset posto vlastitih prihoda. 

 

>> Grad traži sanaciju HNK Osijek, HDSSB proziva za izazivanje afere

>> HNK Osijek dobilo v.d. intendanta, bit će plaća za glumce i radnike

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije