Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijeka bez intendanta

Blažević: Hasanbegović u odbijenici navodi šest laži

20.01.2015., Rijeka - Konferencija za medije u HNK Ivana pl. Zajca dramaturga Marina Blazevica, glumca u predstavi Hrvatsko glumiste, te majke djevojcice koja glumi u predstavi. Ocitovanje na subotnji incident u kojem je sudjelovala Vedrana Spadoni Stefan
Foto: Goran KovačićPIXSELL
1/2
24.08.2016.
u 12:33

Zamjenica ministra Ana Lederer i sama je bila intendantica jedne nacionalne kuće te se često nalazila na udaru struke

Ministar Hasanbegović odbio je zahtjev Gradskog vijeća Rijeke za potvrđivanje odluke o imenovanju Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca, priopćeno je jučer iz tog kazališta.

U podužem obrazloženju takve odluke među ostalim stoji da presloženi program nije realističan, da ne uspijeva balansirati između tradicionalnog i suvremenog kazališta te da u njemu izostaje sagledavanje konteksta suvremene hrvatske i europske kulturne produkcije. "Temeljni problem predloženoga programa očituje se u tome što je osmišljen zapravo kao program regionalnog kazališta za mlade, posebice u svom dramskom segmentu, a ne kao program suvremenoga nacionalnoga kazališta države članice Europske unije (...) u tom smislu temeljnim problemima predloženoga programa pokazuje se i nedostatak svake ideje ili projekcije razvoja ansambla u sve tri umjetničke grane", stoji u obrazloženju koje potpisuje ministar.

Razlaganje po točkama

Iz riječkog kazališta stigao nam je i očekivano buran odgovor, u kojem Marin Blažević među ostalim ističe kako je “i studentu prava jasno da tehnički ministar kulture krši zakon, jer od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost”, te nastavlja razlagati ministrovo obrazloženje kroz šest točaka koje ocjenjuje kao laži. Redom, to su tvrdnja da iz predloženog programa izostaje i sagledavnje konteksta suvremene Hrvatske, da se u intendantskom programu HNK Ivana pl. Zajca ne balansira između "tradicionalnog i suvremenog koncepta nacionalnoga kazališta, lokalnog i globalnog, hrvatskih i inozemnih autora", da je program "osmišljen zapravo kao program regionalnoga kazališta za mlade, posebice u svom dramskom segmentu", da je u njemu razvidan "izostanak svake ideje ili projekcije razvoja ansambla u sve tri umjetničke grane", da se "međunarodno pozicioniranje i recepcija ne postižu angažiranjem tek nekoliko gostujućih umjetnika" u Operi, te da program nije realističan, odnosno da je "neizvediv u opsegu u kojemu je prezentiran".

Prozivajući ministra za nekompetentnost, Blažević se pita “je li rečenice tehničkome ministru diktirala njegova tehnička zamjenica, Ana Lederer, koja na izdisaju sramotna revizionističkog tehničko-zamjenskog mandata grabi posljednje dane za otužni osvetnički performans”.

Često na javnom udaru

Podsjetimo, nakon što je Oliver Frljić otišao s mjesta intendanta te prešao u tim za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture, riječki teatar preuzeo je dotadašnji ravnatelj Opere Marin Blažević, koji je u HNK došao kao Frljićeva desna ruka, pa je već samim time bio na čestom udaru desnih političkih opcija.

Potencirajući ideološku debatu, Frljić i Blažević u više su navrata javno prozivali ne samo ministra Hasanbegovića nego i njegovu zamjenicu Anu Lederer, koja se kao dugogodišnja intendantica zagrebačkog HNK i ranije nalazila na udaru struke.

Ona je pak početkom godine iskoristila priliku da negativni revizorski nalaz koji se odnosio na poslovanje Frljićeve prethodnice djelomično “prišije” Frljiću i Blaževiću, na što su je ovi usporedili s Goebbelsom, što sigurno nije pridonijelo potvrđivanju Blaževića za intendanta.

>>Oliver Frljić i Marin Blažević: Doministrice Lederer, jeste li glupi ili samo zli?

Komentara 16

Avatar Retardo
Retardo
13:00 24.08.2016.

U ovom slučaju je zaista fascinantno kako funkcionira jugoslovenski parazitski revolucionarni mozak. Pazi ovo, Blažević tvrdi da ministarstvo krši zakon jer vlada nema ovlasti nikoga imenovati. A da je kojim slučajem potvrdilo Blaževića, onda ne bi kršilo zakon? Nadalje, ako ministarstvo krši zakon jer nema ovlasti nikoga imenovati, zašto je onda Grad Rijeka slala zahtjev za potvrdom ministarstvu? Nadalje, od kada je nekakav indentant ovlašten odlučivati o kršenju zakona? Sve u svemu, ako maknemo već poslovičnu antifašističku nekulturu, bezobrazluk, cirkusiranje i vrijeđanje neistomišljenika, od Blaževića i riječke nakurnjačke kompanije ostaje samo nestručnost.

AM
AMD------------------------
12:55 24.08.2016.

frljic,blazevic ? kultura ? vjeciti yugo pubertetlije !

Avatar Retardo
Retardo
12:55 24.08.2016.

Pa ako se nešto zove Hrvatsko narodno kazalište, onda se valjda nešto treba i pitati hrvatskog narodnog ministra kulture. Činjenice je da riječki HNK uglavnom financira Grad Rijeka, ali se to kazalište i dalje zove HNK, odnosno koristi brend HNK, a djeluje kao najgora nakupina nekreativnih iskompleksiranih jugoslovenskih diletanata. Ne vidim nikakav razlog da se riječki "nakurnjaci" ne odcijepe i ne formiraju vlastito kazalište, recimo JOP (jugoslovensko obersnelovo pozorište) ili FKI (Frljićeve kreativne izlučevine), pa da tu rade što hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije