Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivredna ekonomija

‘Kap po kap’ i prinosi na njivama mogu biti i triput veći

Foto: Reuters/PIXSELL
23.11.2015.
u 20:36

Poljoprivrednoj ekonomiji cilj mora biti 80% proizvodnje za domaće potrebe, ostalo u izvoz

Imate predivnu zemlju i ogroman potencijal u mnogim sektorima. No morate ulagati u infrastrukturu i usuditi se na promjene tako što ćete odabrati prave partnere za uspjeh, poručio je ovih dana poljoprivrednicima u pet hrvatskih županija Moran Ben-Ami, regionalni menadžer izraelske tvrtke Netafim, koji s kolegom Zolijem Biharijem, direktorom poslovnog razvoja također izraelske tvrtke Aqwisea, u Hrvatskoj boravi na poziv Agencije za poljoprivredno zemljište. Malo tko danas i među hrvatskim farmerima ne zna za Netafim, koji svojom revolucionarnom tehnologijom navodnjavanja kap po kap pretvara pustinje i neplodne nizine diljem svijeta u profitabilne poljoprivredne površine.

Startali iz kibuca

Tvrtka koja je prije 50-ak godina startala iz jednog izraelskog kibuca s tri zaposlena, danas posluje u više od 120 zemalja na svim kontinentima, među kojima je i Hrvatska. Postavila je već uređaje za navodnjavanje kap po kap u vrijednosti većoj od 150 milijardi kuna i u svijetu napaja više od 10 milijuna hektara. Ovisno o tlu, klimi, podneblju... potrošnja vode smanjuje se i do 90%, što znatno utječe na štednju resursa, troškove, prinose i profitabilnost proizvodnje, čemu mogu posvjedočiti i u koncernu Agrokor. No nikad dovršena nacionalna strategija i manje od 1,5% navodnjavanih površina Hrvatsku danas po tome stavljaju na začelje Europe, iza Albanije. Zdravoj poljoprivrednoj ekonomiji cilj bi trebao biti najmanje 70-80% proizvodnje za domaće potrebe, a ostatak za izvoz. Većina zemalja taj je cilj dostigla uz pomoć državnih subvencija, a mi farmerima pomažemo da s našim tehnologijama proizvode još više, s manje ulaganja, manje energije, manje gnojiva i manje vode. Mi znamo kako dobiti najviše od svake kune koju ulože farmer, Vlada ili EU – kaže Ben-Ami, ističući kako se ovisno o kulturama neki prinosi navodnjavanjem mogu udvostručiti pa i utrostručiti. Površinom dvostruko manji od Hrvatske, od čega polovicu čini pustinja, Izrael je danas jedan od najvećih izvoznika rajčica, agruma i cvijeća u EU, a zahvaljujući navodnjavanju, visokoj tehnologiji i inovacijama, čak i u pustinji niču nova naselja. Dragocjene kapi kojima natapaju zemlju stižu uglavnom iz recikliranih otpadnih voda, nešto i iz desaliniziranog mora. Zoli Bihari kaže da u Izraelu danas koriste 80% pročišćene vode.

Pročiste pa piju

U Aqwiseu, ovisno o željama klijenata, vodu mogu pročistiti do razine koja je u nekim državama i gradovima dopuštena i za piće. Imaju već više od 350 projekata u 35 zemalja. U Meksiku su upravo završili projekt recikliranja otpadnih voda za grad poput Zagreba, u Angoli u jednom ribogojilištu... Reciklirati se može i na razini kućanstava i velikih gradova, u farmaceutskoj, petrokemijskoj, prehrambenoj industriji, akvakulturi..., čime se štite resursi. Kao članica EU morate ispuniti neke direktive vezane za očuvanje okoliša i investirati u infrastrukturu, za što vam se nudi novac iz fondova EU i EBRD-a. Za nas kao kompaniju to je izazov da vam ponudimo svoju inovativnu tehnologiju i „win-win“ rješenje kojim ćete sačuvati okoliš i biti efikasniji – objašnjava Bihari, ističući kako su im mali klijenti važni kao i veliki. Bilo da im treba Aqwiseova tehnologija ili se nude kao tehnička podrška i izvođači radova, Bihari kaže da su otvoreni i za partnerstva s hrvatskim tvrtkama, koja bi podrazumijevala i tendere EU.

>> Hrvatskom mliječnom sektoru 27,8 milijuna kuna pomoći?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije