Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Kamate će pasti u prvom kvartalu 2009.

16. prosinca 2008. u 18:23 1 prikaza

U Hrvatskoj udruzi banaka ocijenili su da je u zadnjem kvartalu ove godine došlo do relaksacije monetarne politike i nižih troškova regulacije, što bi već početkom 2009. trebalo dovesti do smanjenja aktivnih kamatnih stopa banaka.

Glavni su razlozi pozitivnog trenda, kojeg bi mogla prekinuti samo nova eskalacija krize i gospodarski šokovi, dobre mjere guvernera HNB-a Željka Rohatinskog i konačno oživljavanje međubankarskog sustava u Europi, smatra direktor HUB-a Zoran Bohaček.

– Počela je međubankarska suradnja, banke međusobno posuđuju novac, sredstva su lakše dostupna i za koji mjesec bit će jeftinija. Kamate bi trebale krenuti na dolje u prvom kvartalu iduće godine – rekao je Bohaček, predstavljajući danas u Zagrebu analizu “Troškovi regulacije i troškovi sredstava banaka: Što donosi kriza”.

Istakao je Bohaček da je fiskalna restrikcija, odnosno odmjerenija i slobodnija monetarna politika jedini instrument u uvjetima financijske krize.

– Slobodnija monetarna politika znači niže kamatne stope, veću likvidnost, više kreditnih tokova prema privatnom sektoru i manje rizike – rekao je Bohaček.

Zaključio je Bohaček da je stopa dobiti banaka u Hrvatskoj, koja je od 2004. sa 16 pala na 11 posto, najniža među europskim tranzicijskim zemljama.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak