Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrdoglav i nametljiv

Kako se Žužić domogao čak i vlasništva nad tržnicom

Željko Žužić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
02.01.2014.
u 07:43

Preračunao se: Tvrdoglav, nametljiv i samouvjeren, Žužić je sklapao ugovore koji su ga doveli do pritvora.

Tvrdoglav, uporan, nametljiv i samouvjeren – tim riječima poznanici i suradnici opisuju kontroverznog velikogoričkog poduzetnika Željka Žužića, vlasnika trgovačkog centra Solidum Žužić d.o.o. Baš zato vijest da je uhićen, nakon čega mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio jednomjesečni istražni zatvor, u tom gradu nije iznenadila nikoga.

Tereti ga se da je nezakonito stekao nekretnine vrijedne 373 milijuna kuna, čime je državu oštetio za najmanje 40 milijuna kuna. Večernji list u posjedu je zapisnika, sporazuma i ugovora o kupoprodaji i prijenosu poduzeća dostavljenih Općinskom sudu u Velikoj Gorici iz kojih je jasno vidljivo kako je Željko Žužić stekao znatnu imovinsku korist vješto izbjegavajući plaćanje poreza na prijenos nekretnina.

Vrijednost porasla

I dok njegovi odvjetnici tvrde da nema propisa koji Žužiću brani prijenos nekretnina, pozadina priče nešto je drugačija. Žužić je tim prijenosima, kao privatna osoba, postao jedini vlasnik imovine Velkoma, nekadašnjeg velikogoričkog komunalnog poduzeća, danas tvrtke u stečaju.

U rujnu 2007. Žužić je u uredu javne bilježnice potpisao sporazum kojim on vlastitoj tvrtki, Solidum Žužiću d.o.o posuđuje tri i pol milijuna kuna s obvezom da tvrtka novac vrati najkasnije do zadnjeg dana 2007. godine. Kao osiguranje povrata duga, za koji ga se danas tereti da je unaprijed znao da neće biti isplaćen, zatražio je pravo vlasništva na park, oranice u Kurilovcu, Novom Čiču, Bogdašinu kao i na zgradu velikogoričkog Tržnog centra uključujući suvlasnički dio te poslovne prostore u samom centru.

– Iako je znao da vrijednost nekretnina višestruko premašuje visinu njegovih potraživanja kao privatne osobe od društva, davao je očitovanja da su ispunjene pretpostavke da se nekretnine u cijelosti prenesu u vlasništvo njega kao privatne osobe – poručuju iz Državnog odvjetništva. Prema zapisniku potpisanom 15. studenog 2010. godine u 18 sati u uredu javne bilježnice Ž. M. u Zagrebu i zaprimljenom na Općinskom sudu krajem mjeseca, Žužić zbog potraživanja od vlastite tvrtke postaje vlasnik nekretnina čija je vrijednost te godine, kako neslužbeno doznajemo, iznosila 56 milijuna kuna, a danas je znatno veća.

Šef grada na razgovoru

Još 2005. godine Žužićeva tvrtka Solidum s Velkomom potpisuje ugovor o kupoprodaji i prijenosu poduzeća čime Žužićeva tvrtka u vlasništvo dobiva Šljunčaru, dio Tržnog centra te upravnu zgradu. U srpnju 2005. godine tvrtka Solidum za Velkom uplaćuje prvi dio iznosa od 15,366.387,33 kune, što čini 20 posto procijenjene vrijednosti.Tim si je ugovorom, osim nekretnina, osigurao i pokretnine – betonaru, bager, separaciju pa je naknada za pokretne stvari tada iznosila dva milijuna i 127 tisuća kuna. Ukupan iznos za koji je Solidum u konačnici preuzeo Velkom bio je 57 milijuna i 623 tisuće kuna.

– Ustrajući u namjeri da se domogne nekretnina i imovine društva, osumnjičenik je kao privatna osoba s tim trgovačkim društvom sklapao sporazume o osiguranju svojih novčanih potraživanja hipotekama nad nekretninama, odnosno prijenosom vlasništva poslovnih udjela tog trgovačkog društva pa je svoja potraživanja kao privatne osobe prema tom trgovačkom društvu osigurao nekretninama i poslovnim udjelima tog trgovačkog društva – jasni su u Županijskom državnom odvjetništvu.

Na slučaj pribavljanja imovinske koristi upozoravali su u Gorici mnogi poduzetnici i poneki političari, no zašto se tek sada pokrenula istraga i tek se sada češljaju dokumenti Žužićevih tvrtki u Gorici, nitko nije želio komentirati.Podsjetimo, početkom studenog 2013. nakon 13 godina okončan je stečaj Velkoma čime su radnici, njih 453, dobili priliku za naplatu svojih potraživanja. Među 540 Velkomovih vjerovnika je i Grad Velika Gorica na čiji će račun sjesti 3,3 milijuna kuna. U studenom je na razgovor u Županijsko državno odvjetništvo pozvan i gradonačelnik kojeg su prijavili vlasnici prostora u Tržnom centru optužujući ga da je i on pogodovao Žužiću.

Komentara 43

DU
Deleted user
08:23 02.01.2014.

Lopov je lopov, a tko mu drži ljestve i taj je lopov. Svi oni zajedno rade da ovom jadnom narodu oderu i kožu s leđa samo da bi imali što više. Pa s ovim što se navodi da je smotaoao može živjeti tri normalna života a još mu treba. Koliko imamo takovih?

SI
silentium
10:44 02.01.2014.

Neka se objave imena njegovih pomagača. Jedan je već naveden-Sipe Mesić.....koji su ostali????

Avatar ludi kekec
ludi kekec
10:37 02.01.2014.

a zašto nigdje ne piše kako jenjegov centar Solidum na Jankomiru godinama poslovao bez građevinske dozvole. Prijavljen je nekoliko put, izlazila je inspekcija na teren - i nikada nije zatvoren, niti je bilo ikakvih sankcija, unatoč tome što nema građevinsku.. tko mu je to omogućio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?